ROMÂNII din Marea Britanie se TEM de efectele Brexit. Ambasada României la Londra vine cu precizări

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Apropierea Brexit-ului îi pune pe jar pe românii din Marea Britanie. Oamenii se tem că nu vor mai putea călători, studia sau munci în aceleaşi condiţii ca până acum. Ambasadorul României la Londra dă însă asigurări că viaţa românilor din Regat nu se va schimba foarte mult după 31 octombrie. Asta în ciuda ameninţărilor venite din partea premierului britanic, care vrea Brexit cu orice preţ.

Cu doar două luni înaintea divorţului de UE, românii din Marea Britanie trăiesc în incertitudine. Marea întrebare este cum le va schimba Brexitul viaţa. Tensiunea creşte de la o zi la alta mai ales că noul cabinet de la Londra a anuţat că drepturile europenilor de a lucra în Regat după 31 octombrie vor lua sfârşit, în cazul unui Brexit fără acord, relatează Observator.

Ambasada României la Londra vine cu precizări menite să îi liniştească pe conaţionalii din Regat. Practic, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, românii vor putea călători în continuare în Marea Britanie pe baza cărţii de identitate şi a paşaportului, pentru o perioadă de cel mult 3 luni.

Şi românii stabiliţi deja în Regat vor putea pleca şi reveni oricând în Regat. Potrivit ambasadorului, dreptul de rezidenţă al românilor va fi protejat chiar şi în cazul unui Brexit dur.

Peste 400 de mii de români se află în Marea britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate de emigranţi din ţările UE.

Efectele unui Brexit fără acord vor fi însă resimţite de toţi locuitorii din Regat. Potrivit unui raport guvernamental, camioanele cu mărfuri ar putea rămâne blocate chiar şi trei luni la graniţe, din cauza controalelor. Criza ar putea provoca inclusiv o penurie de alimente şi medicamente.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel