Românii din Diaspora, prezență la vot de două ori mai mare față de alegerile din 2016

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto: Ambasada Romaniei în Spania
Foto: Ambasada Romaniei în Spania

Aproximativ 225.000 de români au votat până la această ora în străinătate, de două ori mai mult decât la alegerile parlamentare din anul 2016, atunci când au votat 106.038 de români din diaspora.

Este o prezență de două ori mai mare ca în 2016. Poate și pentru că sunt de două ori mai multe secții ca atunci: 748 de secţii de votare, cu 331 în plus faţă de alegerile parlamentare din 2016. Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Citește și Clasamentul votanților români din străinătate: Italia, pe primul loc

Din păcate, au fost și duminică situații, în care compatrioții noștri nu au putut să voteze, pentru că nu aveau la ei documente, care să ateste că au reședința în țara în care muncesc, iar în Austria și Republica Moldova s-au format cozi uriașe, la vot.

În Republica Moldova, oamenii au așteptat zeci de minute pentru a intra în cabină. Rânduri de câteva sute de metri s-au format în Chișinău, unde au fost organizate 17 secții. În toată țara au fost 30. Din păcate, regulile de distanțare nu s-au respectat.

Citește și Italia. Românii au purtat măști cu tricolorul la secțiile de vot: „Conaționalii vor să se întoarcă acasă!”

Mulți dintre cei care au stat la rând au descoperit abia în secția de votare că pe lângă pașaportul românesc, le trebuie și un act moldovenesc, chiar și în format electronic.

Aceeași problemă și în alte țări. Oamenii au venit doar cu actul de identitate la secțiile de votare din străinătate și aveau nevoie și de un document care să confirme că au reședința în străinătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel