Românii din Diaspora NU vin acasă de Sărbători. Numărul zborurilor din Italia și Spania, mai mic cu 70%

Liviu Ludovic |
Data publicării:

În luna decembrie, numărul zborurilor din statele unde locuiește o mare parte a disporei românești a scăzut cu până la 72%, potrivit datelor înregistrate de Vola.ro. De asemenea, pe acest rute, prețurile au crescut cu aproape 21% în perioada sărbătorilor.

Potrivit unui comunicat al Vola.ro, sărbătorile de iarnă au fost întotdeauna o ocazie așteptată de românii care studiază sau muncesc în afara țării să vină acasă, însă anul acesta zborurile către România au scăzut dramatic.

Conform ultimelor date înregistrate, în luna decembrie a acestui an numărul zborurilor din statele europene unde locuiește o parte semnificativă din diaspora românească a scăzut cu până la 72%. Astfel, Italia a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de zboruri înspre România, urmată de Germania cu o scădere de 64%, Spania cu 58%, Franța cu 44% și Marea Britanie cu 32%.

Numărul de zboruri disponibile a influențat și prețurilor. Astfel, din datele Vola.ro reiese că prețul biletelor de avion a crescut cu aproape 21% în medie, în perioada sărbătorilor.

Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara țării

 

„Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara țării și aproximativ o treime dintre aceștia veneau în țară în preajma sărbătorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor. Dacă în alți ani ne sfătuiam turiștii să ajungă în aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării, anul acesta îi încurajăm să călătorească cu grijă și precauție și să efectueze doar zborurile absolut necesare. Companiile aeriene și aeroporturile și-au eficientizat până aproape de perfecțiune sistemul de curățenie și dezinfectare a spațiilor publice și a aeronavelor și sperăm că în curând călătoriile vor reintra pe făgașul normal”, a declarat Claudia Tocilă, director marketing Vola.ro.

Conform datelor companiei, peste 50% dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania și Italia. S-a observat o scădere mai mică a zborurilor efectuate de sărbători din Marea Britanie și o cerere constantă pentru această rută de călătorie chiar și dacă Marea Britanie a fost inclusă pe lista galbenă a României.

Cel mai ieftin zbor rezervat anul acesta a fost din Marea Britanie spre România și a costat 5.75 euro/persoană, zbor dus-întors. Comparativ cu 2019 se observă o scădere a tarifului, când cel mai ieftin zbor a fost 12 euro/persoană, zbor dus-întors.

Pe de altă parte, cea mai scumpă destinație a anului a fost Suedia, unde prețul unui bilet de avion înspre România a costat 835 euro/persoană, o creștere de 15% față de 2019, când prețul cel mai scump al unui bilet de avion a fost 726 euro/persoană.

Biletele de avion sunt mai scumpe

 

„Anul acesta, prețul unui bilet de avion a crescut în medie cu 21%, comparativ cu 2019. Astfel, prețul mediu pentru un zbor din Marea Britanie în România a costat 172 euro/persoană, o creștere cu 19% față de anul precedent. Costul mediu al unui zbor din Franța a costat în 2020 186 euro/persoană, semnificând o creștere de 22% față de 2019. Românii care au venit în țară anul acesta din Germania au cheltuit în medie cu 15% mai mult față de anul trecut, respectiv 168 euro/persoană versus 146 euro/persoană în 2019. Zborurile dinspre Spania au avut cea mai mare creștere, în medie cu 27% față de anul trecut, iar românii au plătit în 2020 185 euro/persoană, zbor dus-întors”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Conform acestora, s-a observat o scădere în tarifele pentru zborurile din Italia către România de 15%, iar costul mediu al unui zbor în 2020 a fost de 95 euro/persoană, comparativ cu 112 euro/persoană anul trecut. De asemenea, costul mediu al zborurile interne pe teritoriul țării a fost mai mic anul acesta cu 18%, când românii au achitat în medie 73 euro/persoană pe un zbor, față de 89 euro/persoană pentru un zbor în 2020.

Potrivit datelor agenției de turism online, au crescut zborurile cu asigurare medicală cu 38% față de 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel