„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni", aprilie - octombrie 2025
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Românii din diaspora, împărțiți în privința viitorului limbii și culturii române: un sondaj ȘtiriDiaspora arată îngrijorări reale

Val Vâlcu |
Data publicării:
Copiii români din Parohia „Sfânta Treime”, Italia, vor primi cărți în limba română cu sprijin din Vrancea
Copiii români din Parohia „Sfânta Treime”, Italia, vor primi cărți în limba română cu sprijin din Vrancea

Un sondaj recent realizat pe portalul ȘtiriDiaspora.ro ridică un semnal de alarmă cu privire la soarta limbii și culturii române în afara granițelor țării. 

Cititorii au fost întrebați dacă în opinia lor, fără implicarea comunității, limba și cultura română se vor pierde în diaspora. Rezultatul, deși echilibrat, relevă o îngrijorare profundă: 44,2% dintre participanți (318 voturi) au răspuns „Da”, în timp ce 55,8% (401 voturi) au optat pentru „Nu”.

Vezi mai jos graficul sondajului:

1. -imagine fara descriere- (se-vor-pierde-sondaj_65851300.jpg)

Sondajul vine ca un preludiu la seria de emisiuni „Generația globală”, un format media care aduce în fața publicului români de succes din diaspora, oameni care s-au afirmat în domenii precum educația, cercetarea, arta sau antreprenoriatul. Prin aceste povești, ȘtiriDiaspora își propune să ofere exemple de urmat pentru noile generații de români plecați sau crescuți în afara granițelor.

Prin intermediul acestui demers, redacția ȘtiriDiaspora.ro își propune să crească nivelul de informare în rândul românilor stabiliți în străinătate cu privire la oportunitățile existente pentru învățarea și transmiterea limbii române. Proiectul scoate în evidență importanța cursurilor de tip LCCR, Limbă, Cultură și Civilizație Românească, școlilor de duminică organizate de comunități locale, dar și inițiativelor de predare a limbii române în sistemele educaționale publice din diverse state.

În egală măsură, „Limba noastră, povestea noastră” promovează elitele educaționale din diaspora: profesori, voluntari, lideri de opinie și mentori care duc mai departe limba și valorile românești acolo unde identitatea poate deveni fragilă sub presiunea integrării culturale.„Generația globală” – vocea tinerilor români din diaspora

Tot în cadrul acestei serii, vor fi prezentate și experiențele tinerilor români în sistemele educaționale din alte țări, dificultățile cu care se confruntă în menținerea unei legături cu limba maternă, dar și strategiile care i-au condus spre burse în universități de prestigiu și performanțe academice remarcabile.


De ce contează implicarea comunității?

Rezultatul sondajului, în care aproape jumătate dintre respondenți cred că, fără eforturi concrete, limba și cultura română riscă să se piardă, reflectă realitatea din multe comunități românești din diaspora. Deși există proiecte, inițiative și cursuri dedicate, fără implicarea activă a părinților, educatorilor și a liderilor locali, riscul asimilării și al uitării rădăcinilor este real.

Faptul că 401 persoane (55,8%) consideră totuși că limba și cultura română nu se vor pierde, chiar și fără o implicare directă, poate semnala o încredere în puterea moștenirii culturale, dar și o posibilă subestimare a provocărilor cu care se confruntă noile generații. Realitatea arată că, în lipsa unui mediu organizat de învățare și practicare, limba română poate deveni o limbă pasivă, iar cultura – un element decorativ, nu unul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel