ROMÂNII care vin în țară pentru 10 august, întâmpinați de voluntarii Declic la graniță. Ce vor să le comunice

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Aglomeratie in vama
Aglomeratie in vama

Românii stabiliți în străinătate care se întorc în țară pentru a participa la protestul din 10 august vor fi întâmpinați de voluntari Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondență la viitoarele alegeri.

Campania se va desfășura, vineri și sâmbătă, conform Ziare.com.

„Românii din diaspora, care se întorc acasă pe 9 și 10 august, vor fi întâmpinați la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunitățîi Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondență. Voluntarii vor împărți peste 50.000 de pliante și le vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidențiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunitățîi Declic se va derula pe 9 și 10 august, în aeroporturile Iași, Cluj și București, la vămile Borș și Nădlac, precum și în București. Declic a încheiat protocoale de colaborare cu Poliția de Frontieră, Compania Națională Aeroporturi București, Aeroportul Internațional Iași și Aeroportul Cluj", informează Declic.

 

Campanie de informare

 

Campaignerii Declic susțin că este nevoie de o astfel de campanie de informare, întrucât prea puțini români s-au înscris pentru votul prin corespondență.

„Până acum, nici 5.000 de români nu s-au înscris pentru votul prin corespondență, pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Este clar că avem nevoie de o mai bună informare și, de aceea, am inițiat această campanie. Românii din diaspora fie nu știu exact ce trebuie să facă, fie nu au încredere că votul lor va ajunge la destinație", a declarat Cătălina Hoparteanu, campaigner Declic.

 

Cum se pot înscrie românii din Diaspora în 7 pași simpli

 

Declic precizează că pe 10 august echipele comunității vor fi, sâmbătă, în Centrul Vechi al Capitalei și în Piața Victoriei.

„Voluntarii vor împărți pliante cu informații utile despre votul prin corespondență și explicații în 7 pași simpli despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora. De asemenea, Declic a lansat site-ul vot.declic.ro, unde sunt prezentați pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din diaspora pentru a vota fără să mai stea la coadă", mai transmite sursă citată.

„După cozile de la ultimele alegeri, am căutat soluții pentru a evita astfel de situații. Așa a început campania 'Alegător prin corespondență'. Inițial, am fost în Parlament și am militat pentru modificarea legii electorale, ceea ce am și obținut. Acum, pentru că se poate vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie, am început campania de informare a cetățenilor. Este important că ei să înțeleagă că e simplu să voteze prin corespondență. De aceea, am creat vot.declic.ro, unde explicăm cum se pot înscrie în 7 pași simpli”, a declarat Cătălina Hoparteanu, campaigner Declic.

 

10 august 2019, un an de la protestul în urma căruia mii de români au fost gazați

 

La protestul din 10 august, Declic va amplasa în fața muzeului Antipa un plic gonflabil uriaș, de unde vor fi împărțite pliante și vor fi oferite informații despre votul prin corespondență.

Pe 10 august se împlinește un an de la protestul în urma căruia mii de români au simțit efectul gazelor lacrimogene, iar sute au ajuns din Piață Victoriei direct la spital. Și în acest an 250.000 de români sunt așteptați în același loc, unde este organizat un nou protest sub emblemă „Diaspora vine acasă”, dar și „Nu uităm ce ați făcut astă vara”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel