ROMÂNII, LIBER la MUNCĂ într-una dintre cele mai bogate țări europene

Românii vor avea din nou liber să se angajeze într-una dintre cele mai bogate țări europene, începând din luna mai a acestui an.

Restricțiile pe piața muncii în Elveția pentru români și bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, informează incont.ro.

În luna aprilie anul trecut, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE - Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

Este a doua oară când Elveția impune restricții pentru muncitorii din cele două țări, după ridicarea lor completă în 2016, acestea fiind reintroduse în 2017, din cauza imigrației mari din cele două țări.

Citește și AMOFM, SELECȚIE pentru STUDENȚII care vor să LUCREZE în Germania

Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

În 2017, când a reintrodus restricțiile pe piața muncii, partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România și Bulgaria, ea fiind aplicată și în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.

 

Salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 - 6.000 de euro

 

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene la acea vreme, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B" pentru cetățenii români și bulgari, cifra care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 - 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri le au angajații din industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.

La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Citește și Cea mai PROSPERĂ țară pentru români, din străinătate: "Sunt o grămadă de locuri de muncă"

Deși salariile pot părea mari, este important de subliniat și faptul că Elveția are unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții din Europa.

În 2014, elvețienii au respins prin referendum un salariu minim la nivel național, care, dacă se adopta, ar fi fost cel mai mare din lume – 22 de euro/oră. În lipsa unui salariu la nivel național, veniturile angajaților se negociază între patronate și sindicate la nivel de ramură.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

4 iun 2020, 20:38 in Știri
Horoscop, vineri, 5 iunie 2020

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy