România va prezenta lucrarea "Rime împotriva războiului" la Festivalul „Noaptea Literaturii Europene” din Portugalia în iunie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
România va prezenta lucrarea "Rime împotriva războiului" la Festivalul „Noaptea Literaturii Europene” din Portugalia în iunie / Foto: Unsplash
România va prezenta lucrarea "Rime împotriva războiului" la Festivalul „Noaptea Literaturii Europene” din Portugalia în iunie / Foto: Unsplash

Noaptea Literaturii Europene revine pe 3 iunie pentru o ediție cu lecturi din 15 țări, pe teme precum feminismul, războiul sau dramele de familie, și va avea loc la Intendente, în Lisabona.

Aflată la cea de-a 11-a ediție, Noaptea Literaturii Europene va avea loc în mijlocul festivităților de la Lisabona, între orele 19:00 și 23:30 și va prezenta publicului de toate vârstele lucrări ale unor autori europeni contemporani, interpretate de actori portughezi.

De la romantism la poezie, benzi desenate și teatru, "programul din acest an include teme precum feminismul, revoluția, dogmele și deconstrucția lor, războiul, rebeliunea, dramele familiale sau depășirea limitelor într-o societate în permanentă transformare", a anunțat organizația.

Evenimentul este complet gratuit și este integrat în cadrul Festivităților de la Lisabona, desfășurate în parteneriat cu EGEAC și, la această ediție, cu Consiliul Parohial Arroios.

 

România va participa la Noaptea Literaturii Europene

 

România, Cehia, Spania, Estonia, Grecia, Italia, Luxemburg și Portugalia sunt țările care își vor avea autorii prezenți în cadrul sesiunilor, oferind publicului posibilitatea de a lua contact cu creatorii europeni.

Reprezentanta României va fi autoarea Otilia Dor (Otilia Doroteea Borcia) care prin "Rime împotriva războiului", oferă cititorilor o speranță reînnoită în vremuri dificile. Lucrarea va fi citită și regizată de Nuno Pinheiro, cu acompaniament muzical de Isaac Veloso.

Născută în 1946 la București, Otilia Doroteea Borcia este un conferențiar universitar doctor, având experiența predării la mai multe universități din București. Ea a dedicat o parte semnificativă a carierei sale studiului și promovării limbii, literaturii, culturii și civilizației italiene. Pe lângă aceasta, a exercitat și activitatea de traducător, apoi s-a retras în arta poeziei.

Printre creațiile sale se numără volumele de versuri: "Daruri vechi și versuri noi", apărut la editura Oscar Print (care a fost distins cu premiul I absolut pentru poezie în limbă străină în Italia, la Giardini Naxos, în 2019), precum și altele. Meritele sale în calitate de poetă i-au adus în 2019 Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler, reprezentând o recunoaștere a întregii sale activități.

 

Lucrările prezentate de alte țări

 

Reprezentanta Portugaliei va fi Miguel Montenegro, psiholog clinician și primul autor portughez de benzi desenate care a lucrat pentru Marvel Comics, care prin "Psihopații" pune la îndoială dogmele și evidențiază unele dintre contradicțiile științelor psihologice. Actrița Sandra Celas se va ocupa de interpretare.

Lucrarea aleasă pentru a reprezenta Italia a fost "Trenul copiilor", de Viola Ardone, care descrie o țară care încearcă să renască din război prin ochii unui copil al străzii.

Din Germania vine "Gâtul girafei" de Judith Schalansky, propunerea austriacă este cartea "Revolta animalelor marine", de Marie Gamillscheg. Cartea din Spania este "As maravilhas", de Elena Medel, Finlanda mizează pe "Vânătorul de vrăjitoare" (Bertrand Editora), o operă polițistă a lui Max Seeck, un autor supranumit Agatha Christie a zilelor noastre.

Reprezentantul Franței este Emanuele Coccia, cu "Viața plantelor. O metafizică a amestecului" (Documenta), o carte care pornește de la contemplarea plantelor și a vegetației pentru a propune o filosofie a conviețuirii. 

Géza Bereményi și romanul său autobiografic, "The Hungarian Copperfield", tratează copilăria și tinerețea autorului în Ungaria anilor 1950 și 1960, în interpretarea lui João Pedro Dantas.

 

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a EUNIC Portugalia

 

Cu o durată de 10-15 minute, sesiunile au loc la fiecare jumătate de oră, oferind publicului posibilitatea de a asista la diferitele prezentări, dar și de a vizita diferitele spații, printre care "locuri care nu sunt întotdeauna accesibile publicului".

Astfel, Noaptea Europeană a Literaturii se prezintă ca o oportunitate de a cunoaște Cafés Negrita de la Fábrica de Torrefação, hotelul Palácio do Visconde, laboratorul și atelierul FabLab Lisboa, curtea Junta de Freguesia de Arroios, sau terenul de joacă și camerele Asociației Pró-Infância Santo António de Lisboa, printre multe alte spații.

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a EUNIC Portugalia, o rețea care reunește institute culturale și ambasade ale țărilor Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel