România are cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice din UE. Luxemburg și Danemarca, cele mai scumpe țări

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

România înregistrează cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice din UE, potrivit unui comunicat INS, care citează date Eurostat. 

Cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, a fost înregistrat în anul 2023 în Bulgaria şi România, conform unui comunicat al INS.

Potrivit Comunicatului Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (74%) urmată de Polonia (78%) iar la polul opus se află Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (119%).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (81%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (77%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (44%). 

Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (130%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (211%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (201%).  

preturi-romania-2023-cea-mai-ieftina-tara_48952500

Românii și bulgarii cheltuie cel mai puțin pe bunuri de consum și servicii

 

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2023 în Bulgaria și România, fiind cu 40% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (34% sub media UE).

În anul 2023, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (43% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (35% peste media UE) și Finlanda (25% peste media UE). 

România are  cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (72%), urmată de Bulgaria (74%).

Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transport” (72%) și servicii de cazare și restaurante (52%) iar România înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa „Recreere și cultură” (65%).

Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (124%), „Transport” (125%), „Recreere și cultură“ (141%) precum și la serviciile de cazare și restaurante (152%).

Indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculați pe baza Parității Puterii de Cumpărare 

 

România împreună cu Polonia înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, și se situează la nivelul de 80%  față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2023, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană  a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 139%. Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere crescută în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel