Români, SCLAVI în Spania. Goana după un trai mai bun i-a dus în IAD

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Polițiștii spanioli au descoperit 44 de muncitori români, care erau sclavi pe o plantație de struguri din La Rioja. Rețeaua mafiotă care îi controla era formată tot din români

Agenții Gărzii Civile din provincia spaniolă La Rioja au arestat trei români, membrii ai unei bande care exploata muncitori aduși din România. Rețeaua mafiotă trata ca pe niște sclavi nu mai puțin de 44 de muncitori, toți de origine română.

Cum funcționa rețeaua

Șeful bandei, împreună cei doi locotenți ai săi, racolau muncitori din zonele sărace ale României și le promiteau locuri de muncă bine plătite și un trai mai bun peste hotare. Odată vrăjiți, muncitorilor li se plătea transportul până în Spania, cei trei ocupându-se și de cazarea lor.

Ajunși la locurile de muncă visate, românii începeau să cunoască tristul adevăr: erau închiriați precum niște vite antreprenorilor agricoli din zona Rioja Baja, fiind obligați să muncească de la răsărit până la apus, în schimbul unui salariu de mizerie.

Mai mult, oamenii nu rămâneau cu mărunțiș în buzunare, pentru că trebuiau să plătească celor trei "intermediari" locurile de cazare, alimentele consumate, transportul, etc.

Tactici mafiote de intimidare

Pentru a evita controalele autorităților din domeniul muncii și pentru a-i descuraja pe oameni să raporteze situația la poliție, cei trei foloseau tactici de-a dreptul mafiote: amenințări, intimidări, înșelăciuni. Bieții muncitori erau amenințați că vor fi trimiși imediat acasă, fără nici un ban în buzunar. Totuși, câțiva dintre ei și-au făcut curaj și au mers la poliție unde au povestit tot.

(w670) Autosave-F

Flagrantul forțelor de ordine

Operațiunea forțelor de ordine de destructurare a rețelei a fost efectuată la sfârșitul săptămânii trecute, fiind vizate două plantații de struguri, situate în localitățile Aldeanueva de Ebro și Alfaro.

La ambele ferme au mers echipe mixte de câte 20 de agenți ai Gărzii Civile, însoțite de personal al Inspectoratului Muncii. În timpul operațiunii au fost identificați 44 de muncitori care au fost exploatați și controlați de acest grup criminal.

Luați la întrebări de autorități, muncitorii nu au vrut să răspundă, teama de represalii fiind foarte mare. Omenii legii au descoperit că aceștia nu-și cunoșteau deloc drepturile în ceea ce privește numărul de ore lucrate, salariul minim lunar sau norme de bază de protecția muncii. Oamenii munceau și 11 ore pe zi în condiții greu de imaginat. Ei primeau în schimbul a 63 de ore muncă doar 150 de euro, după ce li se scădeau "cheltuielile".

Arestați și puși sub acuzare

În timpul cercetărilor, polițiștii au descoperit cinci case folosite de membrii acestui grup criminal, precum și vehiculele pe care le foloseau zilnic pentru a transporta sclavii în diferite ferme din zonă.

Cei trei bărbați au fost identificați și arestați, urmând acum să plătească în fața legii pentru faptele comise.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel