Sute de români, la protestele de amploare din Canada. Trudeau: „Blocajele sunt inacceptabile”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat miercuri că „blocajele” sunt „inacceptabile” şi au „un impact negativ asupra economiei canadiene”, în a 13-a zi a unei mişcări de contestare a măsurilor sanitare din ţară, notează AFP.

„Blocajele, manifestaţiile ilegale sunt inacceptabile” şi au „un impact negativ pentru comerţul nostru, producătorii noştri”, a deplâns şeful guvernului în faţa deputaţilor, în timp ce capitala Ottawa şi unele rute comerciale esenţiale sunt paralizate de mai multe zile.

„Trebuie să facem totul pentru a le pune capăt”, a insistat Justin Trudeau.

Numită iniţial „Convoiul libertăţii”, mişcarea viza la origine să protesteze faţă de decizia de a obliga, de la jumătatea lunii ianuarie, şoferii de camion să fie vaccinaţi pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi împotriva guvernului.

La „Convoiul Libertăţii” iau parte câteva sute de români.

 

Protestatarii au blocat şi Podul Ambassador



De trei zile, protestatarii au blocat şi Podul Ambassador care face legătura între oraşul Windsor din Canada şi Detroit din Statele Unite.

Acest pod este esenţial pentru industria auto, dar şi pentru spitalele americane care angajează multe asistente canadiene: pe el trec zilnic aproximativ 40.000 de persoane şi mărfuri în valoare de 323 de milioane de dolari americani.

„Blocajul pune în pericol lanţurile de aprovizionare, industria auto, deoarece acest pod este un canal-cheie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, precizând că echipa preşedintelui Biden este în „strâns contact” cu autorităţile de frontieră canadiene şi americane.

„Întreruperea circulaţiei bunurilor şi serviciilor esenţiale pe Podul Ambassador are deja consecinţe enorme pentru industria şi muncitorii canadian”, a declarat Bill Blair, ministrul protecţiei civile, în cursul unui briefing de presă.

 

Aproape 5.000 de muncitori de la fabrici din zonă au fost trimişi acasă



Miercuri, aproape 5.000 de muncitori de la fabrici din zonă au fost trimişi acasă din cauza „acţiunilor criminale” ale manifestanţilor, a precizat el.

Manifestanţii „încalcă legea”, a subliniat omologul său de la securitate publică, Marco Mendicino, indicând că alte fabrici ar putea fi nevoite să închidă încă de miercuri după-amiază.

„Foarte îngrijorat” de consecinţele economice pentru regiune, Drew Dilkens, primarul oraşului Windsor, un oraş cu 200.000 de locuitori, a cerut întăriri pentru a pune capăt protestelor.

La mii de kilometri depărtare, manifestanţii au blocat din nou punctul de trecere a frontierei din Coutts, Alberta (vest), precum şi zona din jurul parlamentului din Winnipeg, provincia Manitoba (centru). 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel