Români cu certificate false la intrarea în ţară. Raed Arafat: "Nu ştiu dacă riscau la fel în alt stat"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a spus, luni seara, la Digi 24, că au fost întocmite dosare penale pe numele mai multor persoane care au încercat să intre în țară cu documente false cum că au trecut prin boală.

„La intrare în țară sunt persoane care îndrăznesc să prezinte la DSP și la Frontieră documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliție. Deci, oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăștia care vin din zone roșii chiar, când vii în țară și ești în stare chiar să prezinți un document fals înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii și ești dispus să răspândești boala, să răspândești totul. (...) Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România, unde stăm bine, prezinți un certificat fals, nu ești vaccinat, nu ești trecut prin boală, probabil să fii și pozitiv și să vii să stai în familie și să spui că eu i-am șmecherit la graniță și am trecut și nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din cadrul MAI a dat un exemplu pe care l-a aflat de la un director de direcție sanitară din țară: 30 de pasageri aveau documente care atestau că au trecut prin boală în același timp.

„Avem cazuri în care s-au întocmit dosare penale pentru persoane care au prezentat certificate false. (...) E un caz pe care mi l-a prezentat un director de direcție sanitară ( ...) că într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toți 30 în același avion și toți 30 s-au îmbolnăvit în aceeași săptămână. Asta i-a atras atenția și de acolo a fost informată poliția. Nu știu dacă toți 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals și uz de fals care în ambele situații înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezești cu cazier. Nu pot să înțeleg de ce riscă oamenii și nu știu dacă riscau la fel dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Grecia. Oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că al patrulea val al pandemiei de COVID-19 ar putea fi ultimul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel