Româncă, premiată în Italia. Roxana a avut curajul să denunțe doi membrii ai Mafiei: "Un erou neașteptat"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Corriere Della Sera
Foto: Corriere Della Sera

O româncă a fost premiată în Italia, după ce a dat dovadă de un curaj ieșit din comun și a denunţat doi membri ai mafiei. Fostul primar al Romei a felicitat-o pe româncă, într-un mesaj impresionant postat pe Facebook. 

Roxana Roman, o româncă în vârstă de 36 de ani, se numără printre câştigătorii premiului Nathan în Italia, instituit de compania Asilo Savoia pentru cei care s-au remarcat prin angajament civic, dreptate şi integritate personală.

Ceremonia de decernare a premiilor Nathan a avut loc luni, 13 decembrie, în incinta fostului teatru Rossini din Roma. În total, au fost şapte câştigători, patru bărbaţi şi trei femei, relatează publicația italiană Corriere Della Sera.

Toţi câştigătorii premiului Nathan au primit o placă gravată cu motto-ul lui Giuseppe Mazzini: "Viaţa este misiune".

Printre câştigători s-a numărat şi românca Roxana Roman. Tânăra de 36 de ani este proprietara barului „Roxy Bar”, din cartierul Romanina, de la periferia Romei. Cu trei ani în urmă ea a avut curajul să denunţe Poliţiei doi membri ai clanului Casamonica, după ce i-au atacat în incinta barului pe soţul său şi o altă persoană.

Cei doi români au făcut denunţ la poliţie, chiar dacă au primit numeroase ameninţări pentru a-şi retrage acuzaţiile. Doi dintre agresori, Alfredo şi Vincenzo Di Silvio, au fost condamnaţi la patru ani şi 10 luni, respectiv patru ani şi 8 luni de închisoare. Bunicul agresorilor, Enrico, care se afla în arest la domiciliu, a fost condamnat pentru ameninţări la 3 ani şi 2 luni de închisoare.

Virginia Raggi, fostul primar al Romei: "O femeie curajoasă"

 

Fostul primar al Romei, Virginia Raggi, a felicitat-o pe româncă pentru gestul său curajos, dar şi pentru exemplul dat în comunitate.

"Roxana Roman este proprietara unui bar, Roxy Bar, situat într-un cartier de la periferia de est a Romei. Este o femeie tânără și curajoasă: în 2018, barul ei a fost scena unui atac teribil din partea membrilor clanurilor Casamonica și Di Silvio.

Ea a avut curajul de a denunța și de a se opune hărțuirii și abuzurilor acestor criminali. În calitate de primar al orașului nostru, m-am dus imediat la ea pentru a-i arăta solidaritatea și a-i mulțumi că a avut puterea de a reacționa și de a denunța. Aceste gesturi mici, dar curajoase, făcute adesea de cetățeni care se dovedesc a fi "eroi neașteptați", sunt cele care reușesc să dezarmeze adversari mult mai mari și mai puternici.

După trei ani, Roxana a primit Premiul Nathan, un premiu important pentru "simț civic și legalitate".

Gestul acestei tinere a transmis un mesaj clar clanurilor criminale: nu trebuie și nu pot să se simtă "stăpâni" pe anumite zone ale orașului. Cetățenii cinstiți ridică capul și se revoltă împotriva nedreptății și a hărțuirii. Povestea Roxanei a transmis și un mesaj către instituții, către mediul de afaceri sănătos și către societatea civilă: importanța de a lucra împreună.

Dacă cetățenii simt prezența instituțiilor, își depășesc teama, se întorc să denunțe abuzurile, își recapătă spațiile. Este ceea ce am făcut în timpul mandatului meu: bătălia pentru restabilirea legalității este prioritatea pe care trebuie să o urmărim fără ezitare.

Sunt alături de cei care se află în dificultate și rămân prinși în mrejele șantajului și ale uzurpării, mai ales într-un moment critic precum cel pe care îl traversăm din cauza pandemiei. Vreau să le reamintesc tuturor cetățenilor onești că nu sunt singuri în această luptă", este mesajul postat de Virginia Raggi, fostul primar al Romei, pe pagina personală de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel