O româncă e obligată de Curtea de Apel București să-și trimită copiii înapoi în Marea Britanie. Fostul soț a denunțat-o la Serviciile sociale

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursa: vremeanoua.ro
Sursa: vremeanoua.ro

O decizie judiciară recentă a Curții de Apel București a stârnit controverse și indignare, după ce instanța a hotărât că patru copii din județul Vaslui ar trebui trimiși în plasament în Marea Britanie, în ciuda dorinței lor și a mamei lor de a rămâne împreună în România.

O mamă din România a aflat că trebuie să își trimită cei patru copii minori într-un centru din plasament din Marea Britanie, după ce fostul soț a denunțat-o la Serviciile sociale și acum este acuzată de răpire internațională de copii.

Fostul soț a denunțat-o pe mamă Serviciilor sociale 

 

Totul a început în urma unei injecții administrate de mama Elenei, asistentă medicală de profesie. După ce copiii săi au prezentat simptome acute de boală și spitalul a respins intervenția din cauza situației cu COVID, Elena a apelat la ajutorul mamei sale. Aceasta le-a administrat un antibiotic care a ajutat la recuperarea copiilor. Însă, momentul a fost înregistrat de fostul soț al Elenei și folosit ulterior împotriva ei.

Elena, mama celor patru copii, s-a întors în țară în ianuarie 2023 și în prezent locuiește în comuna Hoceni din județul Vaslui. Femeia a povestit că decizia de a se întoarce în România împreună cu copii a fost luată după ce s-a despărțit de fostul soț de origine pakistaneză, care era abuziv. 

Cu toate acestea, autoritățile britanice au demarat două procese împotriva ei, unul dintre ele finalizându-se în vara anului 2023 cu decizia ca minorii să rămână în custodia autorităților din Marea Britanie, relatează Vremea Nouă. 

Inițial femeia a primit câștig de cauză

 

Pentru că mama și copiii nu se mai aflau în Marea Britanie, serviciile sociale din Newham au inițiat o investigație cu privire la Elena, adresându-se International Child Abduction and Contact Unit. Astfel, femeia s-a trezit acuzată de răpire internațională de copii, cazul fiind adus în fața judecătorilor de la Tribunalul București, unde Elena a obținut câștig de cauză.

„Această instanță a subliniat că toate măsurile referitoare la copii trebuie luate cu respectarea interesului superior al acestora și a făcut aplicarea articolului 13, alineatul 1, litera b din Convenția de la Haga, în sensul că înapoierea minorilor în Marea Britanie și plasarea acestora în sistemul de protecție socială, cu consecința privării lor de prezența mamei si de ocrotirea părintească din partea acesteia, ar fi de natură să determine un dezechilibru semnificativ în dezvoltarea lor, plasându-i într-o situație intolerabilă din perspectiva articolului 13, alineatul 1, litera b din Convenția de la Haga“, a explicat avocata Elenei, Maria Costea.

Ea precizează că Tribunalul București a arătat că atât anterior deplasării, dar și ulterior acestui moment, minorii s-au aflat permanent sub îngrijirea mamei, niciuna din probe nefiind de natură să indice un abuz la care minorii ar fi expuși din partea mamei, contrar celor afirmate de reclamantă în cerere.

„Tribunalul, ținând cont de interesul superior al copiilor, față de vârsta acestora, a reținut că aceștia au nevoie de stabilitate și de un mediu securizant, de îngrijire și ocrotire din partea mamei, astfel încât a respins în mod temeinic și legal cererea reclamantei London Borough of Newham”, a menționat avocata Maria Costea.

Curtea de Apel București a întors decizia primei instanțe

 

Curtea de Apel București a întors însă decizia primei instanțe, hotărând ca minorii să se întoarcă în plasament în Marea Britanie, deși chiar procurorul de ședință ceruse respingerea cererii venite din partea autorităților britanice.

„Deși am arătat inclusiv că nu sunt îndeplinite cerințele articolului 3 din Convenția de la Haga, mama având la data deplasării inclusiv consimțământul ambilor părinți ai minorilor, magistrații Curții au ignorat absolut toate piesele probatorii din dosar, au ignorat concluziile reprezentantului Ministerului Public, procurorul de pe lângă Curtea de Apel București, care a solicitat respingerea cererii de returnare a minorilor întrucât nu sunt îndeplinite cele două condiții de la articolul 3 din Conventie, iar în subsidiar, întrucât este aplicabil în speță articolul 13, litera b din Convenția de la Haga, solicită respingerea recursului și mentinerea soluției Tribunalului București ca fiind legală.“, a relatat avocata Maria Costea. 

„La nici 30 de minute de la rămânerea în pronuntare, a fost postată soluția dramatică pentru mamă și cei patru minori, în fapt Curtea de Apel București separând minorii de mamă și trimițându-i unei terțe persoane, trauma fiind iremediabilă“, afirmă Costea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel