Româncă declarată mamă naturală a fiicei sale după 12 ani: „Încurcătura teribilă”

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Judecătorii din Negreşti-Oaş au pronunţat la jumătatea lunii iulie 2020 o sentinţă prin care mama unei fete de 12 ani a fost înlocuită în documente din cauza unei „încurcături teribile” la naştere. Mama naturală a fetei a declarat că în durerile naşterii a încurcat buletinul cu al unei alte femei.

Printr-un proces deschis în septembrie 2019 la Judecătoria Negreşti-Oaş, mama unei fete de 12 ani a cerut să fie declarată mamă a copilei, întrucât în certificatul de naştere al fetei figurează o altă femeie.

În cererea de chemare în judecată, reclamanta a arătat că în 2008, în timp ce era în ambulanţa care o ducea spre spital a născut o fetiţă. Femeia a mai arătat că atunci când au luat-o durerile naşterii a luat, din greşeală, buletinul unei alte femei cu care locuieşte în casă, producându-se o „teribilă încurcătură”.

 

Medicii au completat fişele medicale trecând în dreptul mamei numele din buletinul pe care l-au primit

 

Practic, medicii au completat fişele medicale trecând în dreptul mamei numele din buletinul pe care l-au primit, fata primind şi numele de familie al femeii din buletin. Femeia care a deschis procesul a declarat că ea este mama naturală a fetei, tot ea fiind şi cea care a crescut-o timp de 12 ani, împreună cu soţul său. Femeia a mai arătat că din cauza încurcăturii create, fata a ajuns la 12 ani să nu aibă documente de identitate, să nu frecventeze şcoala, să nu beneficieze de acolcaţie şi să nu aibă medic de familie.   Mama din acte a fetei, care a avut calitate de pârât în proces, a arătat că este de acord cu modificările cerute de mama naturală susţinând varianta încurcăturii cauzate de prezentarea unui buletin greşit.

De altfel, martor în dosarul de la Judecătoria Negreşti-Oaş a fost şi mediatorul sanitar din satul femeii, care a arătat că o cunoaşte pe reclamantă încă din perioada sarcinii. Martorul a mai declarat că pe parcursul sarcinii nu a fost efectiv monitorizată de un doctor, nu s-a îmbolnăvit, însă ocazional, dacă era cazul, în caz de dureri minore, o sfătuia ce fel de medicamente poate lua. Mediatorul sanitar a mai declarat că în comunitate reclamanţii sunt recunoscuţi drept părinţii minorei, ei fiind cei ce s-au ocupat de creşterea şi educarea acesteia.

 

Judecătorul a dispus modificarea certificatului de naştere

 

Înainte de pronunţarea sentinţei s-a realizat şi testul ADN care a arătat că „probabilitatea ca reclamanta să fie mama biologică a minorei este de 99.99%, confirmându-se astfel o relaţie de înrudire de necontestat”. De asemenea, fata a declarat că femeia care cere să fie declarată mamă biologică este cea care a crescut-o.

În baza acestor probe, judecătorul a admis cererea şi a dispus modificarea certificatului de naştere astfel încât femeia care a deschis procesul să fie declarată mamă naturală a fetei. „Instanţa apreciază că, pe de o parte, urmare a probatoriului administrat, reclamanţii au făcut dovada faptului că în societate/comunitate copilul este recunoscut ca aparţinându-le, respectiv au dovedit faptul că prin comportamentul lor faţă de minor, îngrjindu-se de creşterea şi educarea lui, copilul se comportă faţă de aceştia ca fiind părinţii săi. Pe de altă parte, instanţa constată că reclamanta a făcut dovada atât a sarcinii şi a naşterii unui copil cât şi a identităţii copilului născut de ea cu copilul cu privire la care a fost promovată prezenta acţiune”, se arată în sentinţa Judecătoriei Negreşti-Oaş. 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy