Româncă, actriţă și prezentatoare BBC, adoptată de un cuplu britanic, reuniune după 34 de ani cu mama care a abandonat-o la orfelinat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O actriţă cu origini românești, foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, s-a reunit cu mama sa biologică după 34 de ani de când a amandonat-o într-un orfelinat.

Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.

Supravieţuitoare a unuia dintre infamele orfelinate din România comunistă, unde sute de copii erau lăsaţi înfometaţi în pătuţuri metalice murdare, actriţa Adriana Ionică a fost emoţionată la lacrimi când a vorbit cu cei de la Daily Mail.

”Cu accentul său nord-britanic şi cu educaţia privată pe care a primit-o, nu ai putea ghici vreodată că un orfelinat teribil a fost parte din povestea ei de viaţă ce îţi rupe inima. Dar Adriana Ionică şi-a petrecut primii doi ani şi jumătate din viaţă într-un orfelinat plin de gândaci şi murdărie, alături de alţi copii tăcuţi şi neîngrijiţi”, scrie jurnalista Helen Carroll.

Adriana Ionică s-a născut în octombrie 1988. Valentina, mama ei, avea doar 16 ani şi trăia într-o sărăcie extremă alături de bunica sa şi mai mulţi verişori. Ca alte zeci de mii de mame din România comunistă, Valentina a realizat că singura sa şansă era să îşi lase copilul la un orfelinat din Cluj-Napoca.

Româncă, actriţă și prezentatoare BBC, adoptată din România de un cuplu britanic

 

În acest timp, în North Yorkshire în Marea Britanie, Cindy Calvert, o coafeză, şi soţul său Anthony, care avea o afacere cu fier vechi, încercau de ani de zile să aibă un copil. Cei doi erau în vacanţă în Elveţia când au văzut la ştiri reportaje despre miile de copii abandonaţi în orfelinatele din România. Reportajele i-au emoţionat foarte mult şi s-au decis să adopte un copil din România.

Adriana Ionică şi-a întâlnit părinţii adoptivi în august 1989. Iar familia Calvert a fost cucerită de micuţă din primele momente. Numai că mai era o problemă: trebuia acordul scris al mamei naturale. Familia Calvert a reuşit, prin intermediul unei avocate, să o găsească pe Valentina, dar şi pe mama naturală a unei alte fetiţe, Roxy, ce avea doar cinci luni. Ambele mame au fost de acord să semneze documentele de adopţie, mulţumite că fiicele lor vor avea o viaţă mai bună.

Numai că procedurile legale au mai durat câteva luni. Şi de abia în martie 1990, instanţele din România au fost de acord ca familia Calvert să le adopte atât pe Adriana, cât şi pe Roxy. Valentina a mai mers o dată la orfelinat să îşi vadă fiica. Cindy Calvert le-a declarat celor de la Daily Mail că i-a părut rău că nu a putut-o adopta chiar şi pe Valentina, care era încă o adolescentă pe vremea aceea.  

Cu engleza ca primă limbă - nu a învățat niciodată limba română în orfelinat - a învățat să vorbească, apoi să citească și să scrie, iar corpul ei emaciat a devenit puternic și atletic.

Adriana, reuniune după 34 de ani cu mama care a abandonat-o la orfelinat

 

Când Adriana avea 11 ani, părinţii săi adoptivi au fost contactaţi de un cuplu american. Şi astfel a ieşit la iveală faptul că la doi ani de la naşterea Adrianei, Valentina a mai avut o fiică, Angela, adoptată de familia din California. Când avea 20 de ani, Adriana s-a întâlnit pentru prima oară în California cu sora ei, Cindy. A fost o întâlnire emoţionantă. Ulterior, surorile s-au mai văzut de cinci ori şi ţin constant legătura.

“Amândouă suntem sociabile, avem personalități foarte asemănătoare și iubim gimnastica, în ciuda faptului că am fost crescute de părinți diferiți în țări diferite“, spune Adriana.

De atunci, s-au vizitat de cinci ori și au rămas în contact regulat. Între timp, odată ce Ionica a ajuns la vârsta adultă, ea și Cindy au încercat în repetate rânduri să afle vești despre Valentina. Dar, de fiecare dată, nu au găsit nimic - până în 2020, în timpul primului blocaj, când au găsit-o în sfârșit, prin intermediul Facebook, locuind în Sicilia.

După ce Adriana s-a făcut mare, a încercat împreună cu părinţii adoptivi să dea de urma mamei sale. Şi, după cum scriu jurnaliştii de la Daily Mail, Adriana şi-a găsit mama pe Facebook în 2020, la începutul pandemiei, şi a descoperit că trăieşte în Sicilia.

Adriana își dorește să le aducă împreună pe surorile și pe mama ei

 

Astfel, în luna aprilie a acestui an, Ionica a călătorit în Sicilia pentru o reuniune emoționantă cu ocazia aniversării de 50 de ani a mamei sale. "Nu m-am simțit niciodată atât de emoționată în viața mea ca în ora de dinainte de a o întâlni în sfârșit", își amintește Adriana. Valentina și-a cerut scuze, cu lacrimi în ochi, pentru că a lăsat-o pe Ionica la orfelinat și a spus că și-ar fi dorit să fi avut o viață mai bună pentru a o putea păstra.

Iar în primăvara acestui an, Adriana s-a întors pentru prima oară la orfelinatul din Cluj-Napoca. 

”Când m-am apropiat de clădirea fostului orfelinat, aflată acum în mijlocul unei zone rezidenţiale, am recunoscut-o imediat din poze. A fost o emoţie viscerală copleşitoare, nu tristeţe sau teamă, ci ceva neexperimentat până acum, ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte. Poate o amintire reprimată mult timp”, le-a declarat Adriana jurnaliştilor britanici.

Acum, că restricțiile de călătorie s-au atenuat, Adriana speră să le aducă în curând pentru prima dată împreună pe surorile ei vitrege, Angela și Karina, și pe mama sa, Valentina. „Ar fi incredibil să îi am pe toți oamenii pe care îi iubesc împreună, deoarece avem multe de sărbătorit. Învăț limba italiană pentru a putea vorbi direct cu mama mea naturală. Deși am avut un început dificil, sunt veșnic recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la asigurarea faptului că am avut o viață fantastică“, mai spune Adriana jurnaliștilor britanici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel