Român, prins în timp ce montă capcane cu lipici pe bancomatele din Haga. „Am făcut cel mult 600 de euro. Nu ai cum să trăiești din ei“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În urmă cu câteva luni, Haga a fost surprinsă de o nouă metodă de înșelăciune care îi jefuia de bani pe utilizatorii de bancomate. O așa-numită capcană de bani făcea ca bancnotele pe care aceștia doreau să le retragă să rămână blocate. Infractorul român care a lipit clapele metalice pe bancomate susține acum în instanță că abia a câștigat din asta.

Metoda „capcană pentru bani“ constă în montarea unui dispozitiv cu bandă dublu-adezivă în fanta de eliberare a banilor, iar când o persoană încearcă să scoată bani, bancnotele rămân lipite pe banda adezivă a dispozitivului „plantat“. Escrocii care atașează clapele mizează pe faptul că oamenii pleacă dacă nu-și primesc banii. Clientul crede că bancomatul nu mai are bani sau este defect, îşi ia cardul şi pleacă, după care hoţii vin şi recuperează dispozitivul cu tot cu bancnotele rămase lipite pe el. Ulterior, păgubitul descoperă că, de fapt, banii i-au fost retraşi din cont.

În 2022, poliția a tras un semnal de alarmă cu privire la capcanele pentru bani plasate la bancomate în Limburg, Zwolle și Tilburg. În septembrie anul trecut, poliția din Haga a avertizat publicul cu privire la supapele metalice. În două săptămâni, zece capcane de bani fuseseră deja găsite pe bancomate din oraș. Acestea fuseseră reperate și în Rijswijk și Nootdorp. Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că un bărbat cu cicatrici le-a plasat.

Pe 28 septembrie, un român a fost prins în flagrant delict de capcană pentru bani la Rotterdam. Într-o geantă pe care o avea asupra sa se aflau unelte pe care le folosea pentru a fixa clapele metalice: fierăstraie, șurubelnițe, clești și spray-uri. Miercuri, bărbatul în vârstă de 40 de ani nu a vrut inițial să spună nimic la audierea de la Tribunalul districtual din Haga. "Nu am nimic de explicat", a spus el în mod aspru. Dar, după câteva întrebări din partea judecătorilor, el a mărturisit că a lipit capcane de bani și pe bancomatele din Haga. Câte au fost nu știe exact: între 10 și 20, estimează el.

Nu i-a adus prea mulți bani, a spus românul. "Cel mult 600 de euro. Nu ai cum să trăiești deloc din ei. Sistemul meu nu funcționează de fiecare dată". Problema este că, dacă banii sunt opriți de clapeta metalică, de multe ori sunt înghițiți din nou automat de bancomat, a explicat românul în cadrul audierii. Banca păstrează apoi banii, dar debitează suma din contul bancomatului păcălit.

Acuzarea presupune că românul a luat totuși șase astfel de prade și a plecat cu banii păgubiților. Acest lucru s-a întâmplat de cinci ori la un bancomat de pe Kerkplein, în Haga, și o dată la Rotterdam, când a fost prins. În plus, au existat zece încercări de fraudare a banilor în alte părți. Geldmaat, administratorul bancomatelor, estimează că bărbatul a jefuit în total 1.600 de euro cu ajutorul capcanelor de bani.


Românul venise în Olanda de  două săptămâni și a început imediat o „dietă infracțională“

 


"Domnul a provocat multă neliniște", a declarat procurorul la audierea de condamnare de miercuri. "Suspectul se afla în Olanda doar de două săptămâni și a început imediat să urmeze o pistă infracțională. Toate acestea pentru a beneficia de avantaje financiare", potrivit publicației Algemeen Dagblad. Potrivit acesteia, există, de asemenea, "antecedente" potrivit cărora ar fi plasat capcane pentru bani la bancomate în Franța. În Germania, el a executat deja mai multe pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni financiare, dintre care una de patru ani.

"O pedeapsă mare de închisoare este de asemenea adecvată pentru acest lucru", a declarat procurorul. Ea a cerut o pedeapsă necondiționată de 18 luni de închisoare împotriva acuzatului. Avocatul bărbatului consideră că cererea de pedeapsă este "exagerată". Nu există nicio dovadă că el ar fi fost responsabil pentru capcanele cu bani găsite în Rijswijk, Nootdorp și pe Vaillantlaan din Haga.

Verdictul va fi dat peste două săptămâni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel