ROMÂN extrădat din Canada, la 24 DE ANI de la comiterea unei CRIME

Un constănțean care, în 1994 a fugit din România după ce a fost condamnat pentru o crimă, a fost extrădat marți din Canada.

Într-un comunicat de presă remis de Tribunalul Constanța precizează că I.G, un constănțean condamnat în anul 1994 la 18 ani de închisoare pentru omor calificat şi care a beneficiat de întreruperea executării pedepsei din motive medicale, a fugit din ţară în 1996, în Canada.

Acesta a fost identificat în 2006, când au început şi demersurile pentru extrădare, procedura fiind încheiată pe 13 decembrie anul acesta, când a fost adus în România şi a fost încarcerat.

„S-a reţinut în sarcina persoanei condamnate că, în noaptea de 10 iulie 1992, împreună cu alte două persoane, au aplicat victimei lovituri cu corpuri contondente şi cu un cuţit, în mai multe zone ale corpului, cauzând decesul acesteia", se arată în comunicatul Tribunalului Constanţa.

Citește și Români, arestați în SUA în timp ce încercau să treacă frontiera ilegal

I. G. a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare, prin hotărâre definitivă, în 10 ianuarie 1994, pentru omor calificat, fiind emis în cauză mandatul de executare a pedepsei închisorii din 10 ianuarie 1994, de către Tribunalul Constanţa, dar a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii pe motive medicale, succesiv, în perioada 10 decembrie 1994 -11 septembrie 1996. La ultima întrerupere, după expirarea măsurii, condamnatul nu s-a mai prezentat la penitenciar pentru a continua executarea pedepsei, părăsind teritoriul României.

Bărbatul a fost identificat pe teritoriul canadian în 14 iunie 2006, iar Tribunalul Constanţa a făcut demersurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului.

„S-a dat curs acestei cereri de extrădare, care a întrerupt şi cursul prescripţiei executării pedepsei, însă autorităţile judiciare canadiene au solicitat pe parcursul timpului, din 2006 până în 2018, diferite precizări şi înscrisuri suplimentare, pentru a analiza pe fond cererea de extrădare, aceste solicitări decurgând în esenţă din diferenţa majoră între sistemele de drept procesual penal ale celor două state, în ce priveşte standardele de respectare a dreptului la un proces echitabil. Condamnatul a susţinut în faţa judecătorului canadian, între altele, că probele în procesul penal român au fost obţinute prin practici nelegale, inclusiv tortură", precizează sursa citată.

În urma prezentării şi argumentării către instanţa canadiană a modului corect procedural în care s-a desfăşurat atât urmărirea penală, cât şi judecata cauzei, cererea de extrădare a fost admisă, iar condamnatul a putut fi adus în ţară în vederea continuării executării pedepsei aplicate, a mai precizat sursa citată.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy