Revoltă în Spania. Guvernul regional din Madrid, dat în judecată: „GENOCID! 20.000 de oameni au murit AȘA”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Spania, noul coronavirus a făcut ravagii în casele de bătrâni, unde mii de beneficiari au murit fără măcar să ajungă la spital. Iar unele aziluri au fost închise de tot. După ce și-a pierdut părinții într-un astfel de azil, Ana Ariza vrea să dea în judecată Guvernul regional din Madrid pentru genocid.

Spania e în topul țărilor cu cele mai multe decese provocate de COVID-19. Mai exact, aproape 30 de mii. Ana Ariza este printre copiii care și-au pierdut părinții, internați într-un azil de bătrâni, decimat de boală. Femeia vrea acum  ca autoritățile locale să-și asume responsabilitatea.

Digi24 şi Deutsche Welle prezintă povestea Anei într-un reportaj marca „Focus Europa”.

„În azil nu era niciun dezinfectant și nici măști. La început, oamenii intrau și ieșeau liberi. Locatarii erau expuși fără nicio măsură de protecție”, povestește femeia. Ambii au murit într-un azil de bătrâni. Este posibil să se fi infectat reciproc, pentru că nu erau izolați.

Apoi, Anei i s-a spus că nu mai are voie să-și vadă părinții. La scurt timp, tatăl ei a fost primul răpus de boală. Câteva zile mai târziu s-a dus și mama. „Mă copleșește tristețea. Mă apucă brusc plânsul, nu pot dormi, nu pot mânca. E atât de dureros”, mărturisește Ana.

„Nu mai pot dormi. Iau tratament și fac terapie”

 

Reprezentanții azilului au refuzat să acorde un interviu. O îngrijitoare, Maria, care a lucrat acolo povestește că angajaților li s-a interzis inițial să poarte mască, pentru a nu-i speria pe locatari. Maria s-a infectat. Câteva săptămâni mai târziu, s-a îmbolnăvit și tatăl ei. Și a murit. „Nu mai pot dormi. Iau tratament și fac terapie”, spune femeia.

La început, cei responsabili au subestimat virusul și au comis erori fatale. În Spania, sistemul sanitar local e gestionat de fiecare provincie în parte. La Madrid, responsabilitatea aparține guvernului regional condus de conservatoarea Isabel Ayuso.

Până la sfârșitul lunii martie, spitalele nu mai făceau față. Tot mai mulți pacienți ajungeau în terapie intensivă, ceea ce a împins sistemul în pragul colapsului. Așa că spitalele au primit ordin să nu mai interneze rezidenții azilurilor de bătrâni, a scris presa locală. E-mailuri venite de la guvernul regional informează că „pacienții trecuți de o anumită vârstă și cu alte afecțiuni nu vor mai fi primiți în spitale”. Președintele regiunii susține că era un anunț de principiu, nu un ordin.

„Este nedrept să te concentrezi doar pe Madrid. Au fost multe decese, dar și mai multe persoane au fost salvate. Și acum prezentați o înregistrare de la o singură întâlnire”, este reproșul pe care îl face Isabel Ayuso, președintele regiunii Madrid.

Guvernul regional, dat în judecată: „Genocid!”

 

Asociația pentru Protejarea Pacienților vrea să dea în judecată guvernul regional din Madrid - la fel și Ana Ariza, care și-a pierdut părinții. Pentru președintele organizației, Carmen Flores, evenimentele sunt scandaloase - cam 20.000 de oameni au murit în casele de bătrâni din Spania din cauza virusului.

„În mod clar, aici e vorba despre o responsabilitate penală. Aproape că se poate vorbi de un genocid, pentru că așa s-a întâmplat: oamenii au fost discriminați din cauza vârstei și a afecțiunilor preexistente”, susține Carmen Flores, de la Asociația pentru Protejarea Pacienților.

Ana Ariza se numără printre cei care cred că bătrânii puteau fi salvați. De aceea, va merge în instanță, vrea să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. „Părinții mei au trecut printr-un război civil și printr-un război mondial - nu au avut o viață ușoară. Mi se pare nedrept și foarte aspru felul în care au fost tratați de societatea noastră”, spune Ana Ariza.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel