Restricţiile de călătorie impuse de Ungaria, subiectul discuţiilor dintre Aurescu şi ministrul de externe maghiar 

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat vineri, la Borș, cu ocazia deschiderii punctului de control și de trecere a frontierei Bors II - Nagykereki, cu omologul ungar, Peter Szijjarto, despre restricțiile de călătorie stabilite de guvernul de la Budapesta, în contextul epidemiei de COVID-19.

 

"În cadrul discuțiilor cu omologul ungar, am abordat și aspecte legate de restricțiile introduse la frontierele interne ale Uniunii Europene, pe fondul crizei generate de pandemia de COVID-19 și am apreciat decizia părții ungare de a permite, în contextul măsurilor adoptate începând cu 1 septembrie, tranzitarea teritoriului Ungariei de către cetățenii romani care se deplasează spre diverse state vest europene sau care revin în România, precum și decizia de a permite în continuare circulația lucrătorilor transfrontalieri. Speram ca relaxarea de către partea ungară a restricțiilor de călătorie va avea loc cât mai curând posibil. Am discutat, de altfel, acest aspect cu domnul ministru Szijjarto, dată fiind vecinătatea nemijlocită și densitatea contactelor interumane dintre țările noastre, ca buni vecini", a afirmat ministrul Aurescu.

Şeful diplomaţiei a menţionat că "România îşi doreşte, în modul cel mai sincer, o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria, care să se traducă prin cooperare şi rezultate concrete".

"În cadrul vizitei efectuate la Bucureşti, pe 26 mai, de către colegul meu Peter Szijjarto, am discutat şi am convenit o serie de aspecte necesare pentru intrarea într-o etapă decisiv constructiva a dialogului politic româno-ungar. Şi astăzi am avut plăcerea să constat că există progrese în acest sens. Am vorbit şi convenit accelerarea procesului de creare a unei Camere de Comerţ româno-ungare pe care să o activam, să devină funcţională cât mai repede, până la finalul acestui an. De asemenea, am discutat despre organizarea unei noi sesiuni a Comisiei Economice Mixte, care sa aibă loc la Budapesta in toamna acestui an. Totodată, aşteptăm în continuare rezultate concrete cu privire la celelalte aspecte pe care le-am discutat si convenit in timpul vizitei din mai, de la Bucureşti, şi anume, negocierea şi semnarea unui acord cu privire la stabilirea cadrului general privind finanţările acordate de la bugetul de stat ungar pentru proiecte desfăşurate în România şi semnarea Protocolului Comisiei mixte de specialitate romano-ungare de colaborare in domeniul minorităţilor", a spus ministrul Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel