Reprezentantul comunității evreiești în Parlament NU este de acord ca Muzeul Holocaustului să fie în curtea de la Antipa

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlament, a criticat intenția Ministerului Culturii, Daniel Breaz, privind construirea Muzeului Holocaustului pe terenul Muzeului Antipa. Vexler susține că decizia ministerului Culturii este lipsită de sens, ilogică și afectează într-un mod grav însăși ideea fundamentală care stă la baza înființării acestui Muzeu al Holocaustului.

Ministerul Culturii intenționează să construiască muzeul exact între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Un comunicat al ministerului spune fără niciun fel de dubiu că viitorul muzeu va fi construit pe terenul de la Antipa, chiar dacă Daniel Brez o dăduse cotită doar cu câteva ore înainte.

Silviu Vexler consideră că decizia ministerul Culturii va afecta activitatea tuturor instituțiilor culturale implicate în discuție.

”Am aflat din presă despre intenția ilogică a ministrului culturii și identității naționale, domnul Valer Breaz, de reorganizare a unora din principalele instituții muzeale din București și de înființare în acest mod a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Îmi doresc ca acest Muzeu să existe cât mai curând dar, în ceea ce mă privește, sunt total împotriva ideii expuse în comunicatul publicat ieri de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare muzeu are propria identitate. O astfel de inițiativă nu face decât să afecteze activitatea tuturor instituțiilor culturale implicate în discuție și să relativizeze importanța și simbolistica Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România (MNIEHR).

Încă de la început, am fost una din persoanele care s-au implicat și care au susținut că MNIEHR este o instituție strict necesară societății românești, atât din prezent cât și din viitor. Un loc care prin prezentarea istoriei și a tradițiilor evreiești din țara noastră are șansa de a deveni un centru de educație, o sursă de toleranță, de implicare civică și mai ales un punct cheie al combaterii antisemitismului și negaționismului.

Sunt convins că este necesar ca Muzeul să fie coordonat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România și mai ales că trebuie realizat într-o zonă centrală, pentru a fi cât mai ușor accesibil tuturor celor interesați.

Cu toate acestea, intenția actuală a Ministerului Culturii și Identității Naționale este lipsită de sens și afectează într-un mod grav însăși idea fundamentală care stă la baza MNIEHR.

Istoria Comunităților Evreiești din România este una cu totul deosebită, fiind definită de o identitate unică, de loialitatea evreilor față de România și de modul în care, alături de populația majoritară și celelalte minorități naționale, ei au contribuit la crearea Statului Român modern.

Îmi pare rău, dar viziunea expusă în comunicatul Ministerului Culturii și Identității Naționale și ceea ce implică aceasta nu sunt cadrul în trebuie pusă în valoare istoria evreilor din România și păstrată memoria victimelor Holocaustului. Regret modul total neprofesionist în care s-a procedat și situația care a fost generată”, scrie Silviu Vexler pe Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel