Remus Borza: Avem o diaspora antiromânească. Cum e tratată, așa răspunde

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Invitat la interviurile DCNews, deputatul ALDE Remus Borza a vorbit despre eșecul statului de a ajuta românii din Diaspora.

"Sunt 10 milioane de români în străinătate abandonați de statul român. Ar trebui să facem mai mult pentru ei. Mă îngrijorează soarta românilor din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Albania. De exemplul sunt 1 milion de români în Grecia. În total, sunt 2 milioane de români care și-au pierdut dreptul la învățământ în limba maternă, inclusiv drepturile religioase. Am văzut în Albania trei biserici românești închise pentru că Patriarhia Română nu s-a învrednicit să trimită niște preoți, în condițiile în care avem peste 15.000 de preoți plătiți de la bugetul de stat. Vorbim de 400.000 de aromâni, care sunt mai români decât mulți români din țara. Peste 1 milion în Grecia. Nu mai vorbesc de cei din Ucraina, o țară prietenă pe care noi o susținem. Aici a fost interzisă predare în limba română în școli. Statul nu face nimic pentru acele minorități românești din alte state. Sigur, grosul românilor trăiesc în Italia, Spania, dar acolo le sunt respectate drepturile. 

Ca o concluzie, cum e tratată Diaspora, așa răspunde. Din păcate, avem o Diasporă antiromânească, care nu face decât să critice România, țară care i-a format. Dar nu trebuie să le reproșam acest lucru, atât timp cât românii care trăiesc în interiorul granițelor fac același lucru", a declarat Borza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel