Reluarea transportului internațional cu autocare și microbuze din 15 mai. UNTRR: „Opriți discriminarea!“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor eliminarea suspendării transportului rutier internaţional de persoane din setul de măsuri propuse începând cu data de 15 mai 2020 şi tratament nediscriminatoriu pentru operatorii români de autocare.

UNTRR solicită autorităţilor române eliminarea suspendării transportului rutier internaţional de persoane din setul de măsuri propuse începând cu data de 15 mai 2020, respectiv să permită operarea de transporturi rutiere de persoane cu autocare, cu aplicarea aceloraşi reguli pentru toate modurile de transport persoane operate către aceleaşi destinaţii, conform liniilor directoare ale Comisiei Europene.

„De asemenea, solicităm public clarificarea faptului că este permis transportul rutier internaţional de pasageri către ţări care nu sunt menţionate la Art. 11 din OM 7, pentru repornirea imediată a activităţii operatorilor români de transport rutier de persoane cu autocare", se arată într-un comunicat al transportatorilor remis miercuri AGERPRES.

Pachetul Comisiei privind redresarea Turismului şi Transportului de persoane stabileşte Linii directoare privind refacerea progresivă a serviciilor de transport şi conectivitate, oferind României şi celorlalte State Membre un cadru care să sprijine restabilirea treptată a transportului, asigurând în acelaşi timp siguranţa pasagerilor şi a personalului.

 "Este inacceptabil ca lucrătorii români să aibă voie să meargă cu avionul sau cu trenul, şi cu autocarul nu!"



"Salutăm faptul că pachetul CE răspunde solicitărilor UNTRR privind aplicarea aceloraşi reguli pentru toate modurile de transport, iar prezenta comunicare CE precizează că ar trebui să se asigure că operatorii de transport şi furnizorii de servicii care furnizează servicii echivalente pentru aceeaşi ruta sunt supuşi unor măsuri echivalente. Obiectivul ar trebui să fie acela de a oferi acelaşi nivel de siguranţă, claritate şi predictibilitate pentru pasageri, pentru a evita discriminarea şi pentru a păstra condiţiile de concurenţă echitabile. Precizăm că UNTRR a solicitat încă din luna aprilie 2020, atât Comisiei Europene cât şi autorităţilor române să asigure tratament egal pentru cursele charter operate atât de liniile aeriene, cât şi de autocare pentru transportul lucrătorilor sezonieri", subliniază reprezentanţii UNTRR.

În contextul comunicării CE, transportatorii solicită autorităţilor române să oprească discriminarea operatorilor români de transport rutier cu autocare, faţă de operatorii aerieni sau feroviari. "Este inacceptabil ca lucrătorii români să aibă voie să meargă cu avionul sau cu trenul, şi cu autocarul nu!", spun aceştia.

Ei atrag atenţia că în ciuda numeroaselor intervenţii UNTRR adresate Preşedintelui şi Guvernului României prin care a fost semnalată necesitatea deblocării transportului rutier internaţional de persoane, în documentul Ministrului Afacerilor Interne postat în transparenţa decizională privind setul de măsuri propuse de prevenire şi control a virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai 2020, se propune la punctul 7 să se menţină: "Suspendarea transportului rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru cursele efectuate către toate 5 ţările din zona roşie de risc epidemiologic şi din acestea către România".

Potrivit UNTRR, pe perioada stării de urgenţă, activitatea transportatorilor rutieri români de persoane în trafic internaţional a fost suspendată cf. art. 11 din Ordonanţa militară nr.7, fiind permise numai zborurile efectuate de operatorii aerieni prin curse neregulate (charter) pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. De asemenea, prin Ordinul MTIC nr. 951/2020 publicat în Monitorul Oficial din 07.05.2020, s-a aprobat Procedura pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă.

Permisiune de a organiza chartere spre ţări precum Germania, Spania, Franţa



"Considerăm că aşa cum se permite plecarea la lucru cu avion charter, tren şi cu autoturism, trebuie să fie permisă şi deplasarea cu autocarele, atât pentru a permite celor care au contracte să meargă la lucru şi să degreveze presiunea pe bugetul statului, cât şi pentru a permite transportatorilor de persoane sa organizeze similar cu liniile aeriene tot chartere spre ţări precum Germania, Spania, Franţa.

Precizăm că transportul cu autocarul este preferat de multe companii din România pentru organizarea deplasării personalului angajat şi a lucrătorilor sezonieri, având în vedere preţul accesibil, precum şi siguranţa, calitatea şi flexibilitatea serviciilor oferite. Semnalăm că prin actuala restricţionare a activităţii transportatorilor rutieri români de persoane, s-a ajuns la situaţia inacceptabilă în care operatori străini de autocare să asigure transportul către Vestul UE al lucrătorilor români din agricultură", au adăugat reprezentanţii UNTRR.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, fondată în 1990, care promovează şi apăra interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel