Referendum pentru certificatul COVID. O țară din Europa cheamă cetățenii la urne pentru a decide

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Elvețienii vor merge duminică la urne, să se pronunțe într-un referendum în legătură cu modificările ce urmează să fie aduse Legii COVID.

 

Elvețienii ar urma să se pronunțe și cu privire la certificatul verde. Astfel, aceasta devine prima țară din lume care face un astfel de referendum, potrivit Agenției ANSA, preluată de Mediafax. Referendumul nu este însă o premieră pentru această țară.

Astfel, nu e prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru a combate o pandemie: legea privind coronavirusul a fost deja supusă votului popular pe 13 iunie, anul acesta. La vremea respectivă, a fost acceptată cu mai mult de 60% din voturi.

Duminică, elvețienii sunt din nou chemați să se pronunțe prin vot asupra legii. Acest lucru survine ca urmare a modificărilor adoptate de Parlament în luna martie și împotriva cărora a fost organizat un referendum.

Cea mai contestată modificare se referă la certificatul verde COVID.

La fel ca în alte țări, certificatul - care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea - este contestat în mod regulat prin demonstrații de stradă. Cu toate acestea, potrivit ultimelor date, se crede că noua versiune a legii ar urma să treacă de urne și să fie aprobată de 61% dintre alegători, scrie Mediafax.

 

Italia. „Super certificatul verde” ar putea intra în vigoare de luni. Un nou decret anunțat de Draghi pentru cei nevaccinați

 

Noi restricții au fost luate în mai multe state europene. Astfel, situația nu este mai fericită nici în Italia, unde „super certificatul verde” (Super Green Pass) intră în vigoare de săptămâna viitoare, scrie Corierre. Guvernul italian a adoptat un nou decret în care se dă undă verde unor măsuri mai dure pentru o nouă variantă de certificat verde, denumit în peninsulă „super certificatul verde”.

Decretul, care va permite doar celor vaccinați și recuperați după boală să obțină „Super Green Pass” ca să participe la activități sociale, recreative și culturale, ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare, poate chiar de luni, 29 noiembrie, sau cel târziu pe 6 decembrie.

Acum, premierul Mario Draghi evaluează și planul de a impune vaccinarea obligatorie și angajaților din Poliție. Totodată, se are în vedere o lege similară și pentru personalul școlii, dar premierul dorește un „studiu suplimentar” în acest sens. Decizia în această privință ar putea fi amânată pentru un decret ulterior și ar putea veni la pachet cu aprobarea vaccinului pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, care va veni după ce Agenția Italiană a Medicamentului își va da acordul.

Pentru a evita închiderile de baruri, restaurante, cinematografe, teatre, săli de sport, stațiuni de schi, magazine în următoarele săptămâni și în perioada sărbătorilor de Crăciun, Italia, precum și alte țări europene, decide să-i excludă pe cei care au ales să nu se imunizeze de la activități recreative. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel