Cum va funcționa Certificatul COVID-19 la nivelul UE: 12 decizii luate astăzi la Bruxelles

Liviu Ludovic / 20 mai 2021, 22:01 Salveaza PDF Comentarii
Pasaport COVID - adeverinta verde electronica
Pasaport COVID - adeverinta verde electronica

Certificatul UE COVID-19 a fost aprobat într-o şedinţă cu membri ai Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene. 

DCNews a intrat în posesia notelor tehnice ale consilierilor Parlamentului European care au participat la negocierea cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene, privind certificatul UE COVID-19, pe baza cărora va funcţiona acest certificat.

Astfel, călătorii vor putea obține acest certificat fie dacă au făcut vaccinul anti-COVID, fie dacă au făcut un teste PCR negativ sau un test pentru anticorpi care demonstrează faptul că au trecut prin boală și au obținut imunitate împotriva coronavirusului. Decizia privind utilizarea certificatelor digitale COVID este valabilă pentru o perioadă de 12 luni.

Certificat COVID-19. Ce s-a decis astăzi la Bruxelles

 

1. Numele: „Certificat verde digital” va fi înlocuit cu „Certificat digital Covid”.

2. Libertatea de circulație: s-a confirmat că deținerea unui certificat nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație.

3. Nediscriminare: textul ia în considerare formularea conform căreia „eliberarea certificatelor nu va duce la discriminare pe baza deținerii unui certificat specific”.

4. Restricții suplimentare în plus față de cerința unui certificat nu sunt, în principiu, posibile. Ele pot fi impuse doar acolo unde este necesar și proporțional și pe baza dovezilor, cu notificarea către COM și alte state membre.

5. Oferirea de teste gratuite nu a fost posibilă pentru Consiliu. Statele membre au blocat orice referire la cheltuirea banilor. În schimb, Comisia va emite o declarație separată cu angajamentul de a mobiliza 100 de milioane de euro din instrumentul de sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste rapide de antigen, care să fie oferite în special lucrătorilor transfrontalieri, călătorilor esențiali etc. Dacă este necesar, ar putea fi mobilizată şi o finanţare suplimentară, peste cele 100 de milioane de euro, cu condiţia ca autorităţile bugetare să fie de acord. 

6. Vaccinurile care nu sunt aprobate de EMA pot fi acceptate de către statele membre, pe baza aprobării naționale.

7. Cetățenii UE vaccinați în țări care nu fac parte din Uniune pot primi certificatul doar pe baza statutului de cetăţean european. 

8. Perioada de tranziție de 6 săptămâni suplimentare (în cazul în care statele membre au nevoie de mai mult de 1 iulie pentru a pune la punct infrastructura) a fost redenumită ca „introducere treptată”, dar va fi menținută. Cu toate acestea, tranziția se va referi numai la recunoașterea certificatului național, în rest Regulamentul se va aplica imediat de la 1 iulie.

9. Dovada serologică a trecerii prin boală ( teste anticorpi n.r.), posibilă doar mai târziu ca act de sine stătător. Comisia va analiza într-un raport peste 4 luni actul necesar pentru aceste teste şi va emite noi ghiduri, bazate pe dovezi ştiinţifice obţinute între timp.

10. În ceea ce privește protecția datelor, cele mai multe dintre solicitările noastre au fost îndeplinite:

- Emitentul nu va fi informat despre verificarea certificatului.

- Nu este permisă prelucrarea ulterioară a datelor de către verificator.

- Semnăturile electronice („sigilii”) sunt aliniate la Regulamentul (UE) 910/2014 privind eIDAS (semnături electronice și servicii de încredere).

- Identificatorul unic al certificatului a fost introdus pentru a permite revocarea pe baza faptelor medicale sau a informațiilor despre fraudarea certificatului, fără a fi nevoie să se dezvăluie alte date personale. Am considerat că aceasta este o abordare mai sigură decât să o lăsăm pe seama statelor membre.

11. Comisia va prezenta un prim raport după patru luni, astfel încât lecțiile învățate în timpul sezonului de vară să poată fi aplicate pentru sezonul de iarnă.

12. Certificatul va fi în vigoare numai timp de 12 luni, cu intrarea în vigoare la 1 iulie 2021.", se arată în nota primită de toți consilierii PE, la sfârșitul ședinței de astăzi.

Sursa: DCNews.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy