EXCLUSIV  Recensământ 2022: Românii din țară vor trebui să dea detalii despre rudele plecate în străinătate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Recensământ 2022. Românii rezidenți în țară vor trebui să dea detalii despre rudele plecate în străinătate, în formularul de autorecenzare fiind inclusă și o întrebare în acest sens. Totodată, românii din diaspora nu vor avea de completat un chestionar special în cadrul etapei de autorecenzare, au explicat reprezentanții INS, la solicitarea ȘtiriDiaspora. 

Institutul Național de Statistică a explicat modalitatea prin care, atât românii care locuiesc în străinătate, cât și cei aflați în țară, pot participa la recensâmântul populației și a locuințelor care a debutat la 01 februarie 2022. Astfel, românii din diaspora nu vor avea de completat un chestionar special în cadrul etapei de autorecenzare, fiind disponibil un singur model, tradus în limbile minorităților și engleză.

Totodată, potrivit unui răspuns în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora, INS confirmă faptul că chestionarul de bază, completat de cetățenii rezidenți în țară, conține o întrebare legată de câți membrii ai familiei sunt plecați de mai mult de un an de zile în străinătate și unde, documentul urmând a fi completat de capul gospodăriei. 

În acest moment, autoritățile nu au demarat o campanie de comunicare specială pentru românii din afara granițelor, considerând că este suficientă una integrată.

Recensământ 2022 sub semnul multor întrebări

 

Începând cu 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date. 

În perioada 14 martie - 15 mai 2022 se va desfășura etapa de autorecenzare, în care românii vor putea completa un formular special pus la dispoziție de autorități. Deși în spațiul public existau mai multe informații potrivit cărora românii plecați în străinătate de peste 12 luni nu le-ar fi fost permisă completarea acestui formular, INS a infirmat acest aspect în urmă cu câteva zile. 

Ulterior, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, se va face colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Recensământul trebuia să se desfășoare în anul 2021, însă a fost amânat. Persoanele care se auto-recenzează primesc o zi liberă. Angajatorii au obligația de a acorda ziua liberă în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.

Cei care refuză să participe la recensâmânt pot fi amendați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel