Rețeaua de transport feroviar, un gigant

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

În ceea ce privește pasagerii transportați, punctualitatea și siguranța, compania feroviară elvețiană este una dintre cele mai eficiente din Europa.

Elveția are una dintre cele mai lungi și mai dense rețele feroviare din Europa, cu un total de aproximativ 5.100 de km. Legătura externă a căilor ferate federale elvețiene (FFS) gestionează majoritatea liniilor, care însumează aproximativ 2.300 km. Fondată în anul 1902, fosta companie națională a devenit o societate pe acțiuni în 1999. Rețeaua feroviară elvețiană este cea mai bună din Europa în ceea ce privește numărul de persoane transportate, punctualitatea trenurilor, kilometrii parcurși pe pasager și accidentele, potrivit indicelui de performanță al transportului feroviar din Europa – RPI. Cu toate acestea, statisticile relevă o nemulțumire din ce în ce mai mare, atât în rândul pasagerilor, cât și în rândul personalului din Elveția.

Trenurile FSS călătoresc până la 1,25 milioane de pasageri pe zi. Odată cu introducerea orarului sincronizat în 1982, numărul pasagerilor este în continuă creștere. În fiecare an, trenurile FFS transportă peste 450 de milioane de oameni. 

Cu o medie anuală pe cap de locuitor de 2.451 de kilometri, locuitorii Elveției sunt europeni care parcurg distanțele cele mai lungi cu trenul. Din iunie 2016, persoana care traversează Alpii cu trenul a făcut acest lucru prin tunelul de bază din San Gotardo, cel mai lung tunel feroviar din lume 57 km. 

Cererea în creștere a consumatorilor a fost însoțită de un număr tot mai mare de trenuri. În fiecare zi, peste 10.000 de trenuri circulă pe infrastructura rețelei Căilor Ferate Federale, 83% dintre ele transportând pasageri. 

Cu toate acestea, rețeaua în expansiune are un cost, care este transmis pasagerilor. Călătoria cu trenul de la Berna la Zurich, o rută care acoperă aproximativ 100 km în mai puțin de o oră, costă în prezent cu 50% mai mult decât în 1990. 

În Elveția, peste 90% dintre pasageri ajung la destinație la timp. Dar statisticile se bazează pe procentul de pasageri care ajung la destinație la timp, nu pe numărul de trenuri punctuale sau nu.

În privința siguranței, pasagerii pot fi mulțumiți de rețeaua feroviară elvețienă. Deși numărul deraierii a rămas practic același de-a lungul anilor, numărul coliziunilor care au implicat trenuri a scăzut semnificativ din 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel