Războiul din Ucraina: Rușii fug la graniță după chemarea militarilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Cozile de-a lungul frontierei Rusiei parcă nu mai au sfârșit, în timp ce bărbații încearcă să părăsească țara, în contextul în care au fost chemați în armată pentru războiul din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială, în urma căreia 300.000 de oameni ar putea fi chemați să servească în război.

 

Kremlinul spune că rapoartele privind fuga bărbaților capabili de luptă sunt exagerate

 

Dar la granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de vehicule care includ bărbați care încearcă să scape de război.

Un bărbat, care nu a vrut să fie numit, a declarat pentru Rayhan Demytrie de la BBC că și-a luat pașaportul și s-a îndreptat spre graniță, fără să împacheteze nimic altceva, imediat după anunțul președintelui' Putin - pentru că se încadrează în grupul care ar putea fi trimis la război.

Unii martori au estimat că coada de mașini de la punctul de control Upper Lars avea o lungime de aproximativ 5 km, în timp ce un alt grup a declarat că a fost nevoie de șapte ore pentru a trece granița. În imaginile video de la fața locului se vede cum unii șoferi își părăsesc mașinile sau camioanele staționate.

 

Georgia este una dintre puținele țări vecine în care rușii pot intra fără a fi nevoie să solicite o viză

 

Finlanda, care are o graniță comună de 1 300 km cu Rusia, are nevoie de viză pentru a călători și a raportat, de asemenea, o creștere a traficului în timpul nopții, dar a declarat că acesta se află la un nivel controlabil.

Alte destinații la care se poate ajunge pe calea aerului - cum ar fi Istanbul, Belgrad sau Dubai - au văzut prețurile biletelor explodând imediat după anunțarea convocării militarilor, unele destinații fiind complet epuizate. Presa turcă a raportat o creștere mare a vânzărilor de bilete dus-întors, în timp ce zborurile rămase spre destinații fără viză pot costa mii de euro.

Au existat, de asemenea, rapoarte din Rusia potrivit cărora unora dintre cei reținuți pentru proteste li s-au înmânat documente de recrutare în timp ce se aflau în custodia secțiilor de poliție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre aceste rapoarte, a declarat că acest lucru nu este împotriva legii.

 

Reacția la mobilizarea militară în interiorul Rusiei a fost neobișnuit de puternică.

 

Ministerul britanic al Apărării, comentând convocarea în cadrul briefingului său de miercuri dimineață, a remarcat că mobilizarea "va fi probabil foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației ruse".

"Putin acceptă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă foarte necesară. Mișcarea este, de fapt, o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat oferta de voluntari dispuși să lupte în Ucraina", a declarat acesta conform BBC.

Chiar dacă va avea succes, rămân provocări - și este puțin probabil ca noile unități să fie pregătite pentru luptă timp de mai multe luni, a precizat actualizarea informațiilor de apărare.

 

Oficialii ruși insistă asupra faptului că vor fi chemați doar cei care au terminat serviciul militar și nu va fi o recrutare pe scară largă

 

Dar în interiorul Rusiei, există, de asemenea, speculații că mobilizarea militară ar putea fi mai mare decât cea anunțată oficial.

Ziarul independent Novaya Gazeta, care și-a mutat operațiunile în Europa pe fondul unei represiuni postbelice asupra presei, a raportat că decretul lui Vladimir Putin conține un paragraf suplimentar care a fost clasificat și ținut secret.

Ziarul susține că paragraful secret permite o convocare de până la un milion de persoane, în loc de cele 300.000 anunțate, citând o sursă guvernamentală anonimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel