Răspuns la sancțiuni: Moscova interzice intrarea pe teritoriul său a 39 de australieni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Răspuns la sancțiuni - Moscova interzice intrarea pe teritoriul său a 39 de australieni
Răspuns la sancțiuni - Moscova interzice intrarea pe teritoriul său a 39 de australieni

Rusia a interzis joi accesul pe teritoriul său a 39 de cetăţeni australieni care lucrează în special în serviciile de securitate şi apărare, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.

"În răspuns la decizia oficialilor din Canberra de a impune sancţiuni (...), Rusia adaugă încă 39 de persoane pe lista" persoanelor cărora le este interzis să intre pe teritoriul său, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Printre aceste persoane se află în special "reprezentanţi ai forţelor de ordine, ai gărzilor de frontieră, precum şi antreprenori din apărare", a adăugat el într-un comunicat.

Pe lista, difuzată de minister, se află în special un adjunct al ministrului de Interne, Marc Ablong, şi şefii de poliţie din mai multe regiuni australiene.

În iunie, Moscova interzisese deja prezenţa pe teritoriul său a 121 de australieni din aceleaşi motive.

De la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie, Rusia a luat măsuri similare împotriva mai multor sute de personalităţi occidentale.

 

 

Lukașenko, declarație periculoasă: Războiul în Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita 'prăpastia nucleară'

 

Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita 'prăpastia războiului nuclear', a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

'Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo', a spus el. 'Trebuie să oprim, să ne punem de acord, să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina', a adăugat Lukaşenko.

Dar, potrivit preşedintelui belarus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict. Precedentele discuţii, care începuseră în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina au eşuat, fiecare tabăra declinându-şi responsabilitatea, aminteşte AFP. 'Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina', consideră Lukaşenko.

Ucraina trebuie să fie de acord 'să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia', a spus el. Potrivit lui Lukaşenko, termenul de 'denazificare' folosit de Rusia cu privire la obiectivele sale în Ucraina, 'este de domeniul filosofiei. Cel mai important este securitatea Rusiei'.

Preşedintele belarus consideră că altfel lucrurile se pot agrava şi mai mult, amintind că Vladimir Putin avertizase anterior că armata sa nu s-a implicat încă total în Ucraina. 'Războiul care este în curs acolo nu este încă cel pe care Rusia l-ar putea duce', a afirmat Lukaşenko, evocând arme 'înfricoşătoare' pe care Moscova nu le-a utilizat.

Potrivit liderului belarus, Ucraina trebuie să accepte că regiunile ocupate de Rusia în estul şi sudul ţării sunt pierdute. 'Aceasta nu se mai discută, s-ar fi putut discuta în lunile februarie, martie', a apreciat el. În fine, Lukaşenko a atribuit Occidentului întreaga responsabilitate a acestui război, considerând că ameninţarea pe care acesta o prezenta pentru Rusia era de asemenea natură încât Moscova trebuia să atace ţara vecină. 'Noi am văzut cauzele acestui război, cauza este că dacă Rusia nu ar fi devansat NATO, voi (ţările occidentale) v-aţi fi organizat şi aţi fi lovit-o', a susţinut el. 'Voi sunteţi la originea acestui război şi voi îl prelungiţi', a acuzat Lukaşenko.

Potrivit liderului belarus, conflictul ar fi fost evitat dacă ţările occidentale i-ar fi dat lui Vladimir Putin 'garanţiile de securitate pe care le cerea', adică retragerea Alianţei Nord-Atlantice la frontierele din 1997 şi încetarea apropierii Occidentului de Ucraina, pe care Rusia o percepe ca pe o ameninţare. 'Pentru ce nu aţi dat aceste garanţii? Asta înseamnă că voi vreţi războiul!', a declarat Lukaşenko în interviul pentru AFP.

În decembrie trecut, Moscova a cerut SUA şi NATO pe un ton ultimativ un set extins de garanţii de securitate, printre care şi cea ca Ucraina să nu fie niciodată acceptată în NATO. De asemenea, a cerut oprirea extinderii Alianţei şi revenirea ei la nivelul dinaintea admiterii ţărilor din fostul bloc comunist în NATO, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel