Rareș Bogdan: Dacă OMV Petrom este lăsată să scape fără plata suprataxei, statul român este un stat eşuat

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Rareș Bogdan nu exclude executarea OMV Petrom, după ce compania austriacă a anunțat refuzul plății taxei de solidaritate. Europarlamentarul PNL invocă o breșă din Ordonanța de Urgență dată de Guvernul României. 

”Sunt două chestiuni. Unu, e un examen pentru România, pentru statul român, dacă se dovedeşte un stat slab sau un stat puternic. Corporaţiile de talia OMV sau alte corporaţii, fie că sunt cu capital românesc sau cu capital străin, caută formule prin specialişti angajaţi de a rezolva din punct de vedere fiscal veniturile, să zicem aşa. Obligaţia statului este de a avea oameni suficient de bine pregătiţi  astfel încât să pună o contrapondere la specialiştii angajaţi de corporaţii şi să oblige aceste corporaţii să plătească impozite în ţara unde produc veniturile”, a declarat Rareș Bogdan pentru Digi24.

 

Statul român „incapabil de a avea grijă de veniturile publice”

 

”Statul român a reuşit o performanţă care arată incapacitatea sa sau proasta sa capacitate de a avea grijă de veniturile publice. Pentru că, în ordonanţa care a fost dată în luna decembrie, funcţionari din Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei au reuşit "performanţa" să aplice regulamentul european, dar să dea o portiţă de scăpare unor companii, ceea ce mi se pare o chestiune foarte gravă pentru că este făcută sau din prostie sau din proastă pregătire

Această ordonanţă este una care se aplică în 27 de state. Deci acest regulament a fost transpus în 27 de state europene. România nu a făcut-o cu dedicaţie pentru OMV sau pentru Lukoil sau pentru Rompetrol, mai ales că această ordonanţă afectează inclusiv Romgazul, o companie cu capital eminamente românesc. Noi am venit cu transpunerea acestui regulament din 4 octombrie, un regulament obligatoriu, care trebuia să prevadă o taxă într-un procent între 33% minimum şi 90% maximum, să impoziteze supraprofiturile pe o perioadă de 2 ani. România a optat pentru acest procent de 60%.”, a spus europarlamentarul. 

 

OMV nu se poate sustrage plăţii taxelor 

 

„Statul austriac, respectiv OMV Petrom, nu poate să vină să ne spună că nu are 75% din activitatea din România în domeniul extracţiei petroliere, în domeniul vânzării de produse petroliere, respectiv de gaz sau energie electrică pentru că nu se ocupă de vânzarea cărţilor, nici de evenimente culturale şi nici nu se ocupă de vânzarea gogoşilor.

Atât timp cât OMV plăteşte 170 de milioane în suprataxă în Austria, care, la rândul său a venit cu transpunerea acestui regulament european, OMV nu se poate sustrage plăţii taxelor decât dacă statul român prin ANAF, Ministerul Finanţelor, nu va fi în stare să fie suficient de puternic pentru a demonstra celor angajaţi de OMV că este obligat să plătească", a declarat Rareş Bogdan.

 

Lucian-Ovidiu Heiuș - „Brațul de fier al statului român”

 

Rareş Bogdan l-a numit pe şeful ANAF, Lucian-Ovidiu Heiuș un „braţ de fier al statului român”, după ce a venit cu sugestia de a executa silit OMV Petrom în cazul în care nu va achita suprataxa.

"Lucian Heiuş a procedat corect, ca un braţ de fier al statului român şi sper să nu rămână la nivel declarativ. Timp de 33 de ani, foarte multe corporaţii, multinaţionale prezente în România au considerat ţara asta o zonă fără reguli. În timp ce companiile româneşti de forţă au fost de multe ori sub presiunea supliciului organelor de control, indiferent de forţa lor. În cazul unor corporaţii care au făcut investiţii sau au achiziţionat active ale statului român, statul român s-a purtat cu mănuşi.

Cred că este momentul în care trebuie să tratăm investitorii români şi investitorii străini la egalitate. Deci să nu fie consideraţi investitorii români investitori de rang doi şi investitorii străini ca investitori de rang unu. De asemenea, statul român trebuie să fie suficient de puternic pentru a explica şi pentru a acţiona în ideea valorificării potenţialului pe care îl are România şi a impozitării profiturilor pe care le fac aceste corporaţii în România", a mai adăugat Rareş Bogdan.

 

România poate deveni unul dintre furnizorii majori de gaz

 

"Timp de 33 de ani, România a dus o diplomaţie a capului plecat şi a considerat că "capul plecat , sabia nu-l taie". Astăzi şansa noastră e în zona de energie, iar dacă exploatăm subsolul continental al Mării Negre, România poate deveni unul dintre furnizorii majori de gaz din regiune în 3-4 ani de zile cu investiţii minime, până în 4 miliarde de euro.

Nu ne umilesc doar austriecii. Cred că România trebuie să înţeleagă că trebuie să schimbe tactica şi trebuie să-şi valorizeze toate atuurile pe care le are. Astăzi, dacă OMV Petrom este lăsată să scape fără plata suprataxei necesare care se apropie de 200 de milioane de euro, statul român este un stat slab, un stat eşuat", a încheiat Rareş Bogdan pentru Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel