'Noi ştim că firma cel puţin nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţie. Ancheta este realizată de către Parchetul General. Bineînţeles, aici participă colegii de la de la poliţie şi de la pompieri, vor avea şi ei rolul lor, dar vom aştepta să vedem ce va ieşi. Clar, din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze. În mod normal firma nu avea activitate de fapt', a declarat Raed Arafat duminică, la Ministerul Afacerilor Interne.
Stația GPL din Crevedia, unde au avut loc cele trei explozii soldate cu 58 de victime, funcționează pe firma Vlagas SRL, deținută majoritar de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal.
Punctul de lucru ar fi funcționat fără autorizație de securitate de incendiu, retrasă încă din luna iulie a anului 2020, potrivit postului Antena 3-CNN. Stația ar fi fost închisă încă din luna octombrie a anului 2020.
Stația GPL din Crevedia nu mai avea autorizații din 2020 și activa clandestin
Totodată, stația nu deținea nici autorizațiile care trebuiau să fie eliberate de ISCIR și CNCIR. Mai mult decât atât, de doi ani încoace, stația GPL nu mai avea nici autorizație de mediu.
Întrebat cum a fost posibil ca societatea din Crevedia să îşi desfăşoare activitatea de mai mulţi ani, deşi nu avea autorizaţie, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu a răspuns că a cerut o evaluare în acest sens. 'Din punct de vedere al structurilor MAI, am cerut o evaluare, o analiză cu privire la modul în care s-a derulat activitatea la acest obiectiv. Primele date au fost puse la dispoziţia procurorului şi fac parte din probatoriul din cadrul dosarului penal', a spus el.
Totodată, Despescu a menţionat că Parchetul General a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, şi că informaţiile referitoare la evoluţia anchetei vor fi transmise de către procuror. 'Ne-am corelat cu Parchetul, avem echipe complexe, echipe de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. (...) Ancheta este la Parchetul General. Tot ce înseamnă evoluţie, din punct de vedere al anchetei, cred că este cel mai bine să comunice procurorul. (...) Este prematur să comunic date care nu sunt verificate. Haideţi să vedem evoluţia, haideţi să avem toate datele şi cu siguranţă vom putea transmite public toate amănuntele. (...) Este o anchetă în derulare, este un dosar penal. În cadrul acestui dosar penal, sub coordonarea unui procuror vom stabili toate amănuntele, astfel încât să clarificăm situaţia', a declarat secretarul de stat.
Patru pacienți arși, trimiși în străinătate
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi. Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul 'Bagdasar-Arseni'), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.
Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
Ministerul Apărării a precizat că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5,15, pentru transportarea la Bruxelles a doi pacienţi, unde a aterizat cu puțin timp în urmă. Cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 8,00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.
Despescu, MAI: trei salvatori răniți, externați
Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a declarat, duminică dimineaţa, că doi poliţişti şi un jandarm, internaţi în urma accidentului de la Crevedia, au fost externaţi. 'Eu apreciez că prin intervenţia colegilor de la ISU s-a reuşit localizarea şi stingerea incendiului. Prin acea explozie, aţi văzut că au fost multiple victime, printre care şi pompieri şi doi poliţişti, doi jandarmi. Poliţiştii au fost externaţi în cursul nopţii. Un coleg din cadrul Jandarmeriei a fost externat şi încă un coleg este în continuare în spital. Colegul din structura Jandarmeriei este într-o stare stabilă. (...) Forţele care au acţionat la faţa locului au fost dispuse pe o anumită zonă, pe un anumit perimetru, în funcţie de datele care au fost comunicate de către cei care au ajuns primii, respectiv colegii de la ISU. Mai departe, vom vedea, cu ocazia evaluării întregului mod de acţiune al forţelor din toate structurile, bineînţeles, ale MAI', a precizat Despescu, într-o declaraţie acordată presei.
Bilanţ MAI: 58 de victime, dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.
Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul "Bagdasar-Arseni"), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.
Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
În jurul orei 2,00, mai erau internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.
Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie:
- ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
- ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
- ISU PH - 3 autospeciale de stingere.
Au mai fost un elicopter SMURD, nouă echipaje SAJ Dâmboviţa, 29 de poliţişti, 30 de jandarmi.
"Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 de metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT", arată MAI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News