Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o „bombă murdară”. AIEA va efectua „o verificare independentă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene „săptămâna aceasta”, la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o „bombă murdară”, relatează AFP.

„Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear”, a explicat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise.

AIEA a anunţat la începutul acestei săptămâni o inspecţie „în zilele următoare”, fără a da alte detalii.

Agenţia a reafirmat joi că a inspectat unul dintre cele două amplasamente „în urmă cu o lună”, subliniind că „nicio activitate nucleară nedeclarată nu a fost găsită acolo”.

Anterior, Vladimir Putin a cerut o misiune „cât mai curând posibil”. Potrivit acestuia, Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă „pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear”.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

 

Vezi și

 

Volodimir Zelenski: „Doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în Europa”

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică seară, în mesajul său zilnic, că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în Europa, notează Reuters.

Volodimir Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, în discuţii telefonice cu omologi occidentali, că Ucraina s-ar pregăti să folosească o "bombă murdară" în războiul actual.

"Dacă cineva poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, poate fi doar o singură sursă şi această sursă este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune ici şi colo", a spus liderul de la Kiev în mesajul său video.

El a adăugat că tot acest "carusel telefonic" al lui Şoigu arată clar: "Toată lumea înţelege bine totul. Înţelege cine este sursa a tot ce este murdar ce se poate imagina în acest război". 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO, transmite AFP.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel