Eurodeputații PSD o „susțin cu fermitate“ pe Rovana Plumb. Acuză „jocuri politice de culise“

Rovana Plumb, propunerea Guvernului Dăncilă pentru un portofoliu de comisar european, se bucură în continuare de sprijinul ferm al eurodeputaţilor români din Grupul S&D al Parlamentului European. 

Eurodeputaţii români din Grupul S&D al Parlamentului European au transmis că o susţin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcţia de comisar european pentru transporturi.

„Europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, o susţin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcţia de comisar european pentru transporturi. Eurodeputaţii din Delegaţia Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”, potrivit unui comunicat de presă al PSD remis, duminică, MEDIAFAX.

Sursa citată mai arată că cei din Comisia JURI ar trebui, conform procedurii PE, să ofere o serie de recomandări, în şedinţa de luni, care să ajute candidatul să rezolve posibile neclarităţi.

„Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluţii la ceea ce domniile lor consideră că ar fi "neclarităţi" în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depăşească faza preliminară. Conform Regulamenteului de Procedură al Parlamentului European - art. 2. paragraf c - Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi”, au mai transmis eurodeputaţii PSD.

Totodată, Rovanei Plumb i s-ar putea cere să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar putea duce la conflict de interese, iar în ultimă instanţă Comisia JURI ar putea sugera chiar să schimbe portofoliul alocat României. Sursa menţionată precizează că niciunul dintre aceşti paşi nu s-a produs până acum.

„Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu s-a parcurs până în acest moment. În consecinţă, şedinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnaţi din partea României şi Ungariei”, conchide documentul de presă.

Europarlamentarii PSD care îşi exprimă susţinerea faţă de Rovana Plumb sunt: Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Adrian-Dragoş Benea.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european pe transporturi, în Comisia JURI a Parlamentului European, nu o face să aibă mai puţină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a adăugat că Plumb are, în continuare, susţinerea necondiţionată.

Comisia JURI din PE se va întruni luni în şedinţă extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potenţial al candidaţilor României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy