Proteste Cehia. Strada cere demisia premierului acuzat de deturnare de fonduri europene

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Statul de drept lovește și în Cehia. Cetățenii au ieșit în stradă să ceară demisia premierului miliardar ceh Andrej Babis, acuzat că a deturnat fonduri europene.

La Praga, sâmbătă, a fost comemorată cea de-a 29-a aniversări a "Revoluţiei de catifea" anticomunistă.

Zeci de mii de persoane s-au adunat în mai multe locuri din Praga pentru a cere demisia lui Andrej Babis, pus sub acuzare pentru presupusă deturnare de fonduri europene în construcţia în 2007-2008 a complexului hotelier de lux "Storks Nest" (Cuib de barză), transmite France Press, preluat de agerpres .

Premierului i se mai reproşează, de asemenea, apartenenţa la partidul comunist şi presupusa colaborare - pe care o neagă - cu poliţia secretă comunistă, StB, înainte de 1989.

"Este inadmisibil ca un individ urmărit în justiţie şi colaborator al StB să fie prim-ministru", a afirmat Mikulas Minar, responsabil al unui ONG ce a organizat una dintre manifestaţii la care au participat circa 20.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, în Piaţa din Oraşul Vechi.

Protestatrii au scandat "Demisia!" și "Ruşine!".

Lucrurile au luat o turnură nefericită pentru premier după ce doi jurnalişti ai site-ului de informaţii www.seznamzpravy.cz au înregistrat în Elveţia un interviu cu fiul lui Babis, cu ajutorul unei camere ascunse.

Andrej Babis jr, considerat de tatăl său "bolnav psihic", a afirmat în interviu că a fost dus împotriva "voinţei sale" în Crimeea anexată de Rusia în 2014, de către colaboratori ai premierului.

Babis a anunţat sâmbătă că a plecat în Elveţia pentru a se întâlni cu fiul său. Duminică seară, el urmează să facă o declaraţie la un post televiziune privat din Cehia.

Partidele de opoziţie au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului ce ar putea fi votată pe 23 noiembrie. Opoziţia nu dispune însă de suficiente voturi pentru a cădea guvernul.

Babis beneficiază de susţinerea preşedintelui Milos Zeman. Şeful statului a făcut cunoscut că îl va desemna din nou dacă parlamentul va vota o moţiune de cenzură împotriva acestuia.

Andrej Babis a afirmat vineri că "nu va demisiona niciodată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel