Proteste anti-BREXIT, la frontiera irladeză. Care sunt temerile oamenilor

Andreea Cosma / 31 mar 2019, 09:25 Salveaza PDF Comentarii

Sute de manifestanţi s-au adunat la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord să protesteze împotriva ieşirii Marii Britanii din UE. Oamenii se tem că vor fi reintroduse controale la ceea ce va deveni frontiera externă a UE, transmite AFP.

Reuniţi la apelul grupului Border Communities against Brexit (Comunităţi frontaliere împotriva Brexit-ului), manifestanţii, printre care fostul lider al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein, Gerry Adams, şi actuala preşedintă, Mary Lou McDonald, s-au adunat pe un pod deasupra unei autostrăzi care face legătura între Dublin şi Belfast.

Unii au purtat pancarte galbene pe care se putea citi "Fără frontiere, fără bariere. Respectaţi votul Remain" (în favoarea rămânerii în UE), în timp ce alţii îmbrăcaţi în uniforme de vameşi controlau maşinile în apropierea unui fals post vamal.

"Drumul meu, care în prezent îmi ia o oră, va implica trei controale de frontieră în fiecare sens, şase treceri zilnice a frontierei. Nici nu-mi pot imagina ce va însemna ca pierdere de timp", a declarat pentru AFP Patricia McGenity, o cercetătoare locuind în apropierea frontierei.

Acordul de retragere din Uniunea Europeană, încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, prevede un mecanism numit "plasa de siguranţă" (backstop) menit să evite revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande cu scopul de a apăra acordul de pace din 1998 care a pus capăt perioadei "Tulburărilor", violenţele dintre catolicii naţionalişti şi protestanţii unionişti soldate cu peste 3.500 de morţi în 30 de ani.

Prin clauza de ''backstop'', Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Acest acord a fost însă respins de trei ori de deputaţii britanici. Micul partid unionist nord-irlandez DUP, care îi asigură Partidului Conservator al premierului Theresa May majoritatea în parlament, este un adversar înverşunat al acestuia, refuzând ca provincia să fie tratată diferit de restul Regatului Unit.

A treia respingere a acordului de retragere, vineri, a stârnit teama că ieşirea fără acord din UE se va traduce prin reintroducerea controalelor vamale.

Spre deosebire de DUP care a militat pentru Brexit, populaţia nord-irlandeză a votat 56% împotriva ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la referendumul din iunie 2016.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy