Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor

Un grup de protestatari a invadat joi, pentru scurt timp, birourile operatorului bursier Euronext din cartierul de afaceri La Defense din Paris, afirmând că marile companii trebuie să plătească pentru a finanța pensiile, ca parte a unor proteste mai ample împotriva creșterii vârstei de pensionare.

"Ni se spune că nu există bani pentru a finanța pensiile", a declarat Fabien Villedieu, sindicalist la Sud-Rail. Dar "nu este nevoie să scoatem banii din buzunarele muncitorilor, există ceva în buzunarele miliardarilor"."

Fluturând steaguri sindicale, grupul de câteva sute de protestatari a ocupat holul Euronext, cuprins de fumul roșu de la rachete de semnalizare, și a scandat cuvinte populare printre protestatarii împotriva pensiilor: "Suntem aici, suntem aici, chiar dacă Macron nu vrea, suntem aici".

"Macron demisia!"

La începutul acestei luni, scene similare au avut loc la birourile din Paris ale Blackrock.

În weekend, Macron a promulgat legea privind creșterea vârstei de pensionare, ceea ce înseamnă că cetățenii trebuie să lucreze cu doi ani mai mult, până la 64 de ani, înainte de a primi pensia de stat.

Acest lucru s-a întâmplat după trei luni de proteste care au adus mulțimi uriașe pe străzi și care, uneori, au devenit violente. Sondajele de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor se opun reformei pensiilor.

Macron și guvernul său spun că vor să meargă mai departe și să lucreze la alte măsuri legate de condițiile de muncă, de ordinea publică, de educație și de probleme de sănătate.

Dar protestatarii din La Defense de joi, precum și cei care l-au huiduit pe Macron în timpul unei vizite în regiunea Alsacia, în estul Franței, miercuri, au arătat clar că mulți nu sunt pregătiți să treacă mai departe.

 

Protestatarii au declarat că nu se vor opri până nu își vor îndeplini scopul



"Vom continua până la retragerea (legii pensiilor)", au strigat protestatarii în piața centrală din La Defense, stând lângă un banner pe care scria: "Nu reformei pensiilor".

Macron însuși s-a confruntat cu proteste joi, în timpul celei de-a doua sale ieșiri publice de la semnarea legii.

În timp ce vizita o școală din orașul Ganges, din sudul Franței, zâmbind și făcând selfie-uri cu elevii, protestatarii ținuți la câteva sute de metri distanță de poliție au scandat, de asemenea, împotriva reformei pensiilor.

"Există câte puțin din toate", a spus Macron în curtea școlii, dând din umeri protestele. "Există oameni care sunt fericiți și oameni care nu sunt fericiți", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel