Protest în Germania. Zeci de muncitori români s-au urcat pe clădiri și amenință cu greva foamei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Protest în Germania. Zeci de muncitori români s-au urcat pe clădiri și amenință cu greva foamei
Protest în Germania. Zeci de muncitori români s-au urcat pe clădiri și amenință cu greva foamei

Situație dramatică pentru 150 de muncitori români aflați la muncă în Germania, care au ajuns să protesteze, urcați pe clădiri, după ce nu au mai fost plătiți.

Și nu este un caz singular. Mulți dintre românii care merg să lucreze peste hotare, devin victimele angajatorilor străini. Muncesc peste program, trăiesc în condiții greu de imaginat și rămân și neplătiți. Se întâmplă acest lucru, pentru că mulți dintre ei nu sunt asigurați și pleacă doar cu ajutorul unor firme intermediare. La nivel european, autoritățile lucrează la un nou regulement, pentru a proteja drepturile muncitorilor străini.

 

Românii s-au urcat pe acoperișul unor clădiri, în semn de protest

 

Îmbracați în echipamente de lucru și cu o pancartă în care amenință în germană că vor intra în greva foamei, angajații români muncesc pe diferite șantiere nemțești, relatează Știrile PRO TV. Nemulțumiți că nu și-au mai luat salariile de câteva luni, oamenii s-au urcat, în semn de protest, pe acoperișul unor clădiri din Hamburg și Dusseldorf.

Sunt peste 150 de oameni, angajați ai unei firme românești care are parteneriate cu diferite companii din Germania. Românii au lucrat pentru o fabrică de bere, o clădire de birouri, dar și pentru un aeroport.

„De trei luni nu ne-a dat nimic. Ideea este că oprim lucrările pe care le-am pornit și apoi mai vedem, nu mai vedem și să vedem dacă reușim să scoatem măcar banii de mâncare, asta e principal și vedem dacă este soluție”, susține Julio Lucas, angajat român, conform sursei citate.

 

Românii, victimele abuzurilor patronilor nemți

 

În ultimii ani, românii au fost de multe ori victimele abuzurilor patronilor nemți și au protestat în fața fermele și abatoarelor din Germania, nemulțumiți de condițiile de muncă și cazare. Până acum, legislația a fost schimbată doar în industria cărnii, unde nu mai sunt acceptate firmele intermediare de recrutare. De la 1 august, autoritățile au pregătit un nou set de reguli.

„Până de curând, contractele de muncă trebuiau să aibă câteva detalii obligatoriu în ele și, în rest, să decidă angajatul cu angajatorul. De acum încolo într-un contract de muncă trebuie să apară dacă angajatul trebuie să presteze ore suplimentare, cum sunt acestea plătite și care este perioada de probă”, spune Tudor Ancuța, consilier Germania.

„Avem o rețea creată la nivelul Germaniei, cu circa 20 de centre de asistentă și sprijin pentru lucrătorii români, pe teritoriul Germaniei, cu experți care vorbesc limba română 2, ne pot contacta, cei de acolo pot interveni”, a declarat Dumitru Costin, președinte BNS.

La nivelul instuțiilor europene, autoritățile lucrează acum la un regulament pentru a-i porteja pe lucrătorii transfrontalieri.

„Regulamentul acesta presupune o mult mai bună coordonare în cee ace privește drepturile pec re un muncitor le-ar avea cu privire la alocații familiale , asigurare de șomaj, pensii și alte beneficii subsidiare care țin de protecție la nivel European”, a spus Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel