PROTEST Diaspora 10 august. Cum a ajuns ONU să ancheteze violențele din timpul manifestațiilor

protest
protest

ONU investighează posibile încălcări ale drepturilor omului în timpul violențelor de la protestul din 10 agust. Antoniu Bumb, membru al comunității Declic, care a făcut sesizarea, a povestit la Digi24 cum au reușit să aducă petiția în atenția oficialilor ONU. 

„ONU se ocupă și de protejarea drepturilor omului. Noi asta am cerut. Ne-am trezit într-o dimineață cu ochii înlăcrimați, unii bătuți, stupefiați de ce s-a întâmplat în 10 august și nu am știut cui să ne adresăm. Comunitatea Declic este o comunitate online, încercam să găsim o autoritate căruia să ne adresăm", a spus Antoniu Bumb la Digi24.

„Să facem o petiție către Avocatul poporului? Doamne ferește! Așa că am decis să ne adresăm ONU. Organizația apără drepturile omului. Am simțit că în 10 august drepturile omului au fost grav încălcate", a continuat el.

Antoniu Bumb a spus că a fost greu să ajungă la ONU: „Nu e ușor să bați la ușile dânșilor și să spui: suntem o mână de oameni, 40 de mii, 80 de mii câți am semnat acesta petiție, vrem să ne ascultați și să ne faceți dreptate. Nu se poate chiar așa. Uneori se întâmplă și asta. Uneori nu te bagă din prima autoritățile în seamă".

Citește și Protest Diaspora 10 august. ONU, anchetă. Cerere pentru România: De ce Guvernul a luat apărarea jandarmilor?

Au găsit însă o modalitate de a atrage atenția oficialilor: „Am strâns bani de la semnatarii petiției și am închiriat un uriaș ecran video în aeroportul din Geneva, unde știam că o să treacă înaltul comisar pentru drepturile omului de la ONU. Știam că va trece pe acolo. A rulat o săptămână pe acel ecran un filmuleț cu violențele jandarmeriei și, surpriză, după două zile de când am amplasat acel panou publicitar, prietenii noștri de la comunitatea #rezist Zurich au fost contactați și li s-a spus că o să fie primiți la ONU pentru a vorbi despre petiția noastră", a povestit Antoniu Bumb.

El a adăugat că li s-a cerut un raport cu opinia protestatarilor, raport care a fost între timp realizat împreună cu politologul Marius Stan, care a ajuns la 40 de pagini.

„Noi considerăm că ne-am făcut treaba. Petițiile nu sunt degeaba. Noi, implicându-ne, protestând, făcând o scrisoare, putem face o diferență. De acum e treaba guvernului. Au ajuns la ONU, s-au făcut văzuți, acum să dovedească că ce s-a întâmplat în 10 august nu a fost o încălcare a drepturilor omului", a mai spus Antoniu Bumb.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy