Protest Diaspora 10 august. ONU, anchetă. Cerere pentru România: De ce Guvernul a luat apărarea jandarmilor?

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

ONU a declanșat o anchetă cu privire la protestul din 10 august 2018. În acest sens, experții ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care jandarmii au folosit forța brută împotriva manifestanților dar și asupra faptului că reprezentanții Guvernului au apărut public și au justificat acțiunile Jandarmilor. 

Iată cererile și mesajul ONU adresate României: 

"Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la utilizarea disproporoționată a forței împotriva demonstranților și a jurnaliștilor, care a dus la răniri grave ale câtorva dintre aceștia.

Ne exprimăm aceeași preocupare cu privire la declarațiile oficialilor guvernamentali care par să justifice acțiunile poliției.

Îndemnăm autoritățile să investigheze folosirea forței de către oamenii legii, precum și pe oricine a obstrucționat activitatea jurnaliștilor. În plus, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la subiectul întrebării referendumului programat pentru 6 și 7 octombrie 2018 în privința parteneriatului civil. În legătură cu faptele și preocupările de mai sus, vă rugăm să consultați Anexa care se referă legea internațională privind drepturile omului atașată la această scrisoare care citează instrumentele și standardele internaționale privind drepturile omului relevante pentru aceste acuzații.

1. Vă rugăm să furnizați orice informații suplimentare și orice comentariu pe care îl puteți avea cu privire la afirmațiile sus-menționate.

2. Vă rugăm să furnizați detalii și, dacă este cazul, rezultatele oricăror investigații judiciare sau de altă natură în legătură cu acuzațiile de utilizare de forță în contextul demonstrațiilor sus-menționate. Daca nu au avut loc anchete sau dacă au fost neconcludente, vă rog explicați de ce.

3. Vă rugăm să furnizați informații despre măsurile luate pentru a se asigura că referendumul constituțional nu încalcă egalitatea indivizilor în fața legii și nu încalcă dreptul la nediscriminare.

4. Vă rugăm să indicați ce măsuri au fost luate pentru a asigura respectarea drepturilor, inclusiv ca protestatarii să  își poată desfășura activitatea legitimă într-un mediu sigur și permisiv, fără teama de amenințări sau de acte de intimidarea și hărțuire de orice fel.

Apreciem primirea unui răspuns în termen de 60 de zile.

În așteptarea răspunsului, solicităm ca toate măsurile provizorii necesare să fie luate pentru oprirea presupuselor  încălcări și să împiedice reapariția acestora.

Răspunsul lui Teodor Meleșcanu poate fi citit AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel