Proiect MAI. RECOMPENSE pentru cadrele care îşi fac treaba "EXEMPLAR"

Andreea Cosma / 31 iul 2019, 17:20 Salveaza PDF Comentarii

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect care prevede acordarea unor recompense morale și materiale cadrelor militare care îndeplinesc exemplar atribuțiile de serviciu. Printre recompense se numără cele financiare, distincții onorifice, arme de apărare sau ridicarea unei sancțiuni.

„Demersul normativ în discuție are la bază necesitatea emiterii unei noi reglementări subsecvente la nivelul MAI în raport cu noile dispoziții primare în materia disciplinei militare, conținute de Secțiunea a 4-a a Capitolului 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, astfel cum au fost modificată și completată de Legea nr. 101/2019. În acest context, potrivit temeiurilor primare reprezentate de art. 33 lit. e)1 și alin. (4) al art. 358 2 din Legea nr. 80/1995 prin proiect urmează să reglementeze următoarele aspecte: instituirea recompenselor morale, financiare și materiale care pot fi acordate cadrelor militare; stabilirea nivelului la care urmează să fie constituite consiliile de onoare, respectiv la nivelul unităților militare ale MAI, precum și al aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri prin care urmează să fie aleși membrii consiliilor de onoare atât de la nivelul unităților militare cât și de la nivelul aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri de lucru pentru activitatea consiliilor de onoare”, se arată în actul normativ pus în dezbatere publică.

Citeşte şi: Dăncilă GAFEAZĂ din NOU, chiar când le spunea românilor să aibă încredere în MAI

Astfel, proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne privind stabilirea condițiilor de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din MAI prevede că, „pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, cadrelor militare în activitate li se pot acorda următoarele recompense morale și materiale: mulțumiri; felicitări; diplome de merit; citarea prin ordin de zi pe unitate; distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României; arme de apărare și pază; ridicarea unei sancțiuni disciplinare”.

De asemenea, proiectul impune recompense financiare, care se acordă în condițiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice, potrivit articolului 4.

Recompensele se acordă fără părtinire, diferențiat și, după caz, individual sau în grup. Pentru aceeași faptă se acordă o singură recompensă.

Citeşte şi: Fifor, prima DESCOPERIRE despre serviciul 112 de când e ministru interimar: "O LIPSĂ mare..."

Actul normativ arată și condițiile și forma sub care este primită recompensa.

„Mulțumirile pot fi verbale sau scrise. Felicitările se adresează verbal sau în scris, individual sau în grup. Citarea prin ordin de zi pe unitate se face prin înscrierea gradului, numelui, prenumelui și a faptei în ordinul de zi pe unitate dat de comandantul/șeful care îl recompensează.

Distincțiile onorifice, care se acordă în conformitate cu normele legale în vigoare, sunt însemne care simbolizează aprecierea faptelor deosebite săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare încredinţate sau în sprijinul acestora, în timp de pace, în situaţii de criză ori război, a rezultatelor meritorii obţinute în procesul formării profesionale sau cu ocazia participării la activităţi culturale, ştiinţifice şi sportive”, potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul MAI.

Citeşte şi: Fragment AUDIO din convorbirea Alexandrei cu operatorii 112: "Ce dracu să-i fac, că e în Caracal"

Armele de apărare și pază se acordă, în conformitate cu normele legale în vigoare, ca recompense materiale pentru acte de eroism, curaj, devotament și pentru merite deosebite în îndeplinirea îndatoririlor care le revin, ori cu ocazia pensionării, pentru întreaga activitate desfășurată.

O altă recompensă vizează ridicarea unei sancțiuni disciplinare: „Se acordă prioritar în raport cu celelalte recompense, în cazul cadrului militar aflat sub efectul unei sancțiuni disciplinare și determină încetarea imediată a acesteia”.

sursa: Mediafax

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy