Prognoza meteo pe luna iulie. Avertismentul specialiștilor

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Luna iulie va fi cea mai călduroasă lună a anului, temperatura aerului fiind mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus în majoritatea zonelor ţării, conform caracterizării climatice a lunii iulie, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007.

 Potrivit estimării realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze în prima săptămână din iulie valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări. De asemenea, va fi secetă în regiunile vestice, nord-vestice, nord-estice și la munte, iar în rest regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei. 

Din punct de vedere al precipitaţiilor, în luna iulie se înregistrează o scădere faţă de cele din lunile mai şi iunie.

"Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2018, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961- 2018) din această lună sunt mai mici de 50 de litri/metru pătrat (litri/mp) în estul Dobrogei şi al Câmpiei Române şi în Delta Dunării. Cantităţi de precipitaţii cuprinse între 50 şi 75 litri/mp, în medie, se înregistrează în Câmpia Română, Culoarul Mureşului, Câmpia Vestică, dealurile din Banat, în centrul şi în sudul Moldovei", arată documentul ANM.

În zonele de deal şi podiş din nordul Moldovei, Munteniei, Olteniei şi în Transilvania, precipitaţiile medii multianuale se situează în întervalul 75 şi 100 litri/mp, iar în zonele subcarpatice şi în zonele montane joase, mediile de precipitaţii sunt cuprinse între 100 şi 125 litri/mp. În zona montană înaltă din Carpaţii Meridionali, Occidentali şi din nordul Carpaţilor Orientali acestea depăşesc 125 - 150 litri/mp.

Potrivit documentului ANM, cantitatea maximă absolută de precipitaţii din iulie este 519,1 litri/mp şi a fost înregistrată la Stâna de Vale, în anul 1980.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel