Profesorii blochează Bucureștiul: 20.000 de oameni ies astăzi în stradă

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Sindicaliștii din Educație organizează, marți, un protest de amploare în București. Peste 20.000 de profesori sunt așteptați în stradă. 

Sindicatele din domeniul educației au programat un miting de protest în Piața Victoriei, urmat de un marș către Palatul Cotroceni. Potrivit organizatorilor, aproximativ 20.000 de participanți sunt așteptați să se alăture protestului.

Luni, reprezentanții sindicatelor au anunțat că nu vor renunța la greva generală care a început pe 22 mai și au solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul dintre angajații din învățământ și Guvernul României.

"Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

Sindicatele au propus o nouă variantă de majorare a salariului

 

Liderii sindicatelor din domeniul educației au propus luni Ministerului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la sfârșitul anului. Aceasta implică multiplicarea coeficientului de ierarhizare 1 cu suma de 3.000 de lei, care reprezintă salariul minim pe economie. De asemenea, aceștia au transmis că așteaptă un semnal din partea Guvernului cât mai rapid posibil.


"Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Liderii sindicali au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel