Proceduri noi pentru SUSŢINEREA angajaţilor, din 1 iunie. Cum se acordă ŞOMAJUL tehnic

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

În Monitorul Oficial de vineri, a fost publicata OUG nr. 92/2020, ce aduce noi proceduri privind sprijinirea angajaţilor începnd cu data de 1 iunie 2020.

 

 

În domeniile de activitate unde exista restricţii, se păstrează acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic. Totodată, sunt instituite mai multe programe de ajutor pentru angajatorii ce vor efectua angajări în perioada următoare.

Asadar, începand cu luna iunie 2020, angajatorii ce au înregistrat contracte de muncă suspendate pe motivul şomajului tehnic, fie ca au beneficiat sau nu de decontarea indemnizaţiei de şomaj tehnic de la buget, beneficiază pentru o perioadă de 3 luni de decontarea unei părţi din salariu reprezentând 41,5% din salariul de bază brut, corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe ţară.

Aceasta prevedere se aplică numai pentru salariaţii ce au avut contractele de muncă suspendate pe motivul şomajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile pe durata stării de urgenţă sau stării de alertă. Angajatorii ce beneficiază de aceasta masura trebuie să menţină relaţiile de muncă cel puţin până la data de 31 decembrie 2020. Această indemnizaţie se suporta tot din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

 

Informaţii pentru angajaţii de peste 50 de ani

 

O altă măsură se adresează angajatorilor ce încadrează în muncă şomeri cu vârsta de peste 50 de ani. Aceştia primesc lunar 50% din salariul angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni.

În acest sens, angajările trebuie să se efectueze în perioada 01 iunie 2020 - 31 decembrie 2020, salariaţii trebuie să fie în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, iar anterior încetarea contractelor de muncă s-a efectuat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alerta pe motive neimputabile acestora.

Se continuă acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic suportată din bugetul fondului de somaj şi dupa data de 31 mai 2020, doar pentru acele domenii de activitate unde se menţin restricţiile privind combaterea pandemiei de coronavirus, până la ridicarea acestor restricţii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel