Problemele familiei transnaționale, dezbătute în spațiul academic

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Vineri a avut loc primul seminar destinat familiei transnaționale în spațiul academic. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul consulatului general al României din Milano. 

Vineri, 29 martie, s-a desfasurat Seminarul “Familia transnationala - experienta mamelor romance in Italia si a copiilor ramasi in urma”, organizată de Asociația Femeilor Romance din Italia - ADRI și de Universitatea de Stat din Milano, Departamentul de mediere lingvistică și culturală, în cadrul Cursului de sociologie a relațiilor interculturale.

Cu ocazia evenimentului coordonat de prof. Chiara Marchetti, profesor la Universitatea din Milano, Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Românce din Italia - ADRI, a prezentat reportajul "Chiar și îngrijitoarea (badanta) se îmbolnăvește" (realizator Rossella Vinci/RSI), referitor la “sindromul Italia" - un fenomen socio-antropologic-medical legat nu numai de starea psihologică a acestor femei, ci de contextul mai larg în care aceste femei trăiesc și muncesc. O formă de depresie caracterizată prin anxietate, apatie, astenie fizică și psihică, insomnie asociată unui sentiment de înstrăinare.
 
 (w670)
 
Cele mai expuse sunt femeile angajate în munca de îngrijire a persoanelor în varstă cu probleme de sănătate: ne referim la femeile, la mamele care își părăsesc familia pentru a merge la muncă într-o țară străină, pentru a-și întreține familia, pentru a construi o casă în patria lor, pentru a garanta un viitor mai bun copiilor lor. Sunt femei care lipsesc de acasă ani de zile și, la întoarcerea lor, sunt judecate, stigmatizate și marginalizate, definite ca "mame rele".
 
Foarte interesantă și apreciată a fost și intervenția prof. Paola Bonizzoni, de asemenea, profesor la Universitatea din Milano, pe tema migrației feminine în relații de gen și intergeneraționale, cu un aspect mai larg și global.
 
(w670)
 
 
Multe întrebări, mărturii și intervenții din partea publicului. Prof. Vera Quarleri, care a absolvit anul trecut, prof. Marchetti fiindu-i indrumator de teză intitulată "Mame transnaționale: menținerea legăturilor dincolo de granițe", au avut interventii privind interculturalitatea, copiii "lăsați în urmă" și, în general, referitoare la drepturile omului de multe ori încălcate în acest domeniu. Tot în cadrul seminarului, Sabina Zapareniuc, consultant de dezvoltare personală, a prezentat un exercițiu interactiv de empatie a femeilor migrante.
 
Dr. Simona Marascu, reprezentant al Consulatului General al României la Milano, a prezentat o serie de aspecte cu care se confruntă instituția în relația cu cetățenii români, care reprezintă cea mai mare comunitate străină din Italia.
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel