Primul val de căldură lovește Spania: Peste 40 de grade anunțate mâine. Provinciile cele mai afectate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Primul val de caniculă în Spania: cât va dura și ce provincii vor fi cele mai afectate? Meteorologii  prognozează că termometrele vor atinge 40 de grade în sudul Peninsulei de vineri până marți.

Deși vara nu a început încă în mod oficial, termometrele indică deja temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. În urmă cu trei săptămâni, unele părți ale Spaniei s-au confruntat cu o perioadă neobișnuit de caldă, cauzată de o masă de aer subtropical din Africa. De atunci, atmosfera a rămas caldă, o tendință care se va accentua în acest weekend, când este așteptat primul val de căldură din 2022.

Agenția Meteorologică de Stat (AEMET) se așteaptă la sosirea primului val de căldură climatologic al verii în Spania. Acesta va începe vinerea aceasta și va lăsa, până marțea viitoare, temperaturi foarte ridicate, cu 35-38 de grade în mare parte din peninsulă și în Insulele Baleare și 40 de grade pe văile Guadalquivir, Guadiana, Tajo și Ebro, și chiar local 42 de grade.

Cele mai afectate zone: Andaluzia, Castilla la Mancha și Aragon

 


Primul val de căldură ajunge în Andaluzia, unde termometrele vor arăta până la 43 de grade în unele zone din Sevilla și Cordoba.

AEMET prognozează un episod de temperaturi "anormal de ridicate" începând cu 10 iunie, care va afecta în principal zone din Andaluzia, Castilia-La Mancha și Aragon. Rubén Del Campo, purtătorul de cuvânt al Agenției de Meteorologie (AEMET), a declarat că suntem "în pragul unui episod de căldură foarte intensă".

Del Campo a subliniat, de asemenea, "căldura nocturnă" care se va produce, cu nopți tropicale care se vor generaliza în Mediterana, în sudul și în centrul peninsulei, fiind posibil ca în zilele cele mai călduroase să existe chiar puncte în care temperatura nu va coborî sub 25 de grade, așa-numitele nopți toride.

Primul val de căldură lovește Spania

 


Purtătorul de cuvânt a explicat că, ori de câte ori se înregistrează temperaturi extreme, cauzele trebuie căutate într-o confluență de mai mulți factori: cu această ocazie, o creastă de presiune înaltă cu aer subtropical, de origine caldă, care va stabiliza atmosfera, cu puțini nori și soare puternic.

La sfârșitul săptămânii, a precizat Del Campo, s-ar putea adăuga sosirea unui aer foarte cald din nordul continentului african, ceea ce ar reuni "toate ingredientele obișnuite pentru ca un val de căldură să apară în țara noastră", cu excepția Insulelor Canare, care cu această ocazie vor fi lăsate pe dinafară.

AEMET a confirmat că valul de căldură va începe vineri, 10 iunie, și va dura până marți, 14 iunie. Vineri va fi o zi "foarte caldă", iar în capitale de provincie precum Badajoz, Cordoba și Sevilla se vor atinge 40 de grade, în timp ce în Caceres, Jaen, Ciudad Real, Granada, Madrid, Toledo și Zaragoza, termometrul va oscila între 36 și 39 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel