Primul medicament care încetinește distrugerea creierului în boala Alzheimer

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Bătaie de joc la adresa badantelor în Italia: Salariu de doar 1,80 euro pe oră pentru îngrijirea constantă a unui bătrân
Bătaie de joc la adresa badantelor în Italia: Salariu de doar 1,80 euro pe oră pentru îngrijirea constantă a unui bătrân

În lume există peste 55 de milioane de oameni care se luptă cu boala Alzheimer. O estimare ar fi că, până în 2050, numărul va depăși 139 de milioane.

Cea mai comună formă de demență - boala Alzheimer – are un nou tratament care îi încetinește evoluția. Descoperirea recentă are loc după decenii de încercări eșuate de a găsi un tratament pentru boala Alzheimer. Până în prezent, bolnavilor li se administrau medicamente care ajutau la gestionarea simptomelor, dar fără impact asupra cursului bolii.

Lecanemab, noul medicament, are, pentru început, doar un efect mic. În stadiile incipiente ale bolii medicamentul dă rezultate. Lecanemab acționează asupra beta-amiloidului care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer. Lecanemab este un anticorp, ca cel pe care organismul uman îi produce pentru a ataca virușii sau bacteriile, și a fost conceput pentru a spune sistemului imunitar să curețe amiloidul din creier. Amiloidul este o proteină care se adună în spațiile dintre neuronii din creier și formează plăci distinctive, unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Un studiul extins a fost făcut 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient, a durat 18 luni și s-a axat pe administrarea la fiecare două săptămâni de perfuzii de lecanemab. Datele culese în urma acestuia sunt evaluate de autoritățile de reglementare din SUA, care vor decide dacă lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă, anunță bbc.com.

În rândul medicilor există însă dezbateri cu privire la impactul în lumea reală al medicamentului. Scanările creierului au arătat un risc de sângerare a creierului la 17% dintre participanți și de inflamare a creierului 13%. Doar 7% dintre persoanele cărora li s-au administrat medicamentul au fost obligate să oprească tratamentul din cauza efectelor secundare.

Oamenii de știință sunt de părere că este plauzibil ca din punct de vedere științific ca eficacitatea medicamentului ar putea fi mai mare în cazul studiile pe perioade mai lungi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel