'Românii nu sunt europeni de mâna a doua'. Mesajul primarului Timișoarei către suedezi, austrieci şi olandezi pentru susținerea aderării României în Schengen

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
dominic_fritz
dominic_fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis un mesaj către cetăţenii din Suedia, Austria şi Olanda în care îi îndeamnă să le ceară guvernelor lor să susţină intrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen, el subliniind că 'este timpul ca Europa să devină una' şi că 'românii nu sunt europeni de mâna a doua'.

'Acum doi ani, Timişoara a dărâmat o barieră şi m-a ales primar al ei, un cetăţean al UE fără cetăţenie română. Acum este rândul Europei să doboare bariera Schengen. Pe 8 decembrie, UE va vota dacă România va intra în spaţiul Schengen. Aproape toate ţările UE şi-au exprimat sprijinul, dar guvernele Suediei, Austriei şi Olandei încă blochează decizia. Este timpul ca Europa să devină una. Românii nu sunt europeni de mâna a doua. Vă rog să spuneţi guvernului dumneavoastră că susţineţi o singură Europă şi aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen', le transmite primarul Dominic Fritz cetăţenilor din cele trei ţări, într-un mesaj video în limba engleză.

Totodată, primarul Fritz aminteşte că Timişoara va fi anul viitor Capitala Europeană a Culturii le cere suedezilor, austriecilor şi olandezilor să distribuie mesajul său pentru ca în 2023 să poată veni să viziteze Timişoara fără a mai fi necesar să îşi prezinte actul de identitate la graniţă.

'Anul viitor, vom fi Capitala Europeană a Culturii. Aici, la Timişoara, este Europa! Aşteptăm să vă primim la noi în 2023 fără să mai fie nevoie să arătaţi buletinul la graniţă', spune Dominic Fritz, în condiţiile în care una din misiunile programului Capitala Europeană a Culturii este de a creşte sentimentul de apartenenţă al cetăţenilor europeni la un spaţiu cultural comun.

Dominic Fritz are cetăţenie germană cu reşedinţă în Timişoara, potrivit Agerpres.

 

Vezi și:

România, ținută încă în șah cu privire la aderarea la Schengen. Rareș Bogdan: „Suntem cel mai aproape din toate încercările“

 

Mai mulți eurodeputați, din mai multe țări europene, nu înțeleg de ce România este încă ținută în șah cu privire la aderarea la spațiul Schengen.

Europarlamentarul român Rareş Bogdan spune că sunt elemente care arată că lucrurile stau destul de bine în acest moment și că, pe 9 decembrie, României i se vor deschide porțile zonei de circulație liberă în Europa.

"Nu vreau să vin cu certitudini că nu le am, nu le are nimeni decât bunul Dumnezeu, în schimb pot să spun că suntem cel mai aproape de Schengen din toate încercările noastre timp de 11 ani.

Eu cred că pe data 9 decembrie nimeni nu poate să oprească România de a intra în spațiul Schengen.

Din punct de vedere tehnic, după cum s-a a văzut pe concluziile delegației celor 22 de specialiști din 12 țări, lucrurile sunt extrem de clare“, consideră eurodeputatul român.

Rareș Bogdan a afirmat că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a face parte din Schengen.

„România este pregătită din punct de vedere tehnic. Vizita lor în șapte puncte de frontieră, două centre de imigranți și centrul de cooperare poliţienească a arătat extrem de clar că nu există nicio motivație pentru ca România atât din punct de vedere fluvial, maritim, cât și din punct de vedere aeroportuar, respectiv terestru sau feroviar, să fie blocată în accesul spre Schengen", a spus Rareş Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel