O capitală europeană a eliminat carnea din meniul școlilor în încercarea de a reduce amprenta de carbon

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O capitală europeană a eliminat carnea din meniul școlilor în încercarea de a reduce amprenta de carbon  / Foto: Unsplash
O capitală europeană a eliminat carnea din meniul școlilor în încercarea de a reduce amprenta de carbon / Foto: Unsplash

Edinburgh este acum prima capitală europeană care se angajează să elimine carnea din meniurile din școli, spitale și aziluri.

Orașul a votat pentru adoptarea "tratatului bazat pe plante" - inclusiv un angajament de a promova mâncarea vegană în detrimentul produselor de origine animală.

Edinburgh este a doua localitate din Marea Britanie care adoptă tratatul, lansat în 2021, după Consiliul Local Haywards Heath din West Sussex. Este unul dintre cele 20 din întreaga lume, inclusiv Los Angeles.

Măsura - care ar putea însemna, de asemenea, refuzarea permisiunii de a deschide abatoare în zona Edinburgh - a fost criticată ca fiind "antiagricolă" de către organizația Scottish Countryside Alliance.

Directorul alianței, Jake Swindells, a declarat că este vorba de "o dezinformare cu privire la creșterea animalelor".

Dar susținătorii au spus că, prin schimbarea dietelor locale, orașul va putea reduce gazele cu efect de seră pe care le produce.

Un raport al consiliului a declarat: "În general, știința este clară: consumul de carne și produse lactate trebuie redus pentru a atinge obiectivele climatice".

 

Consiliul municipal a semnat Tratatul privind consumul de alimente pe bază de plante

 

Consiliul municipal a semnat Tratatul privind consumul de alimente pe bază de plante, o inițiativă care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultura animală.

Consilierul ecologist Steve Burgess - care a introdus inițial tratatul în cadrul autorității - a descris mișcarea ca fiind o "oportunitate fantastică".

"Prin declarația noastră de susținere, recunoaștem că sistemele alimentare sunt unul dintre principalii factori care determină urgența climatică și că o trecere la o alimentație bazată pe plante poate contribui enorm la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră", a spus el.

"Dietele bogate în plante sunt, de asemenea, un "win-win-win" pentru societate: au un impact mai mic asupra mediului, beneficii semnificative pentru sănătate și reduc impactul asupra bunăstării animalelor."


Cât de rele sunt carnea și lactatele pentru planetă?

 

Emisiile provenite de la carne și lactate sunt factori uriași de schimbare climatică. Producția de alimente contribuie cu aproximativ 37% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Creșterea vacilor, a porcilor și a găinilor pentru hrană - și cultivarea materiilor prime necesare pentru a le întreține - reprezintă 57% din acest total.

Această pondere disproporționată se datorează intensității ridicate a emisiilor de dioxid de carbon din producția de carne și lactate.

Producerea a 100 de grame de proteine din carne de vită generează 49,8 kilograme de dioxid de carbon echivalent. În comparație, producerea aceleiași cantități de tofu creează 1,98 kilograme.

În cel de-al șaselea raport privind bugetul de carbon publicat în 2020, Comitetul britanic pentru schimbări climatice a recomandat o reducere cu 20-50% a consumului de carne și produse lactate până în 2050.

Producția de carne este, de asemenea, cea mai mare cauză de despădurire la nivel global, conform euronews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel