Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj despre românii din Germania: "Una dintre cele mai mari comunităţi din afara României"

Andreea Cosma |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, la sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a Unității Germane, despre liantul dintre România și Germania: oamenii, pe de o parte etnicii germani din țara noastră, iar pe de altă parte comunitatea de români din Germania.

Președintele Iohannis a spus că relațiile dintre România și Germania sunt foarte strânse, Germania fiind un partener comercial important.

„Mă bucur să constat că un pilon de bază al cooperării noastre continuă să-l reprezinte legăturile economice foarte strânse, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și unul dintre principalii investitori în economia românească”, a spus Iohannis.

Președintele a spus, apoi, că „liantul important” sunt oamenii, atât comunitatea românească din Germania, cât și etnicii germani din România.

„Un liant important care potențează relațiile româno-germane este reprezentat de comunitatea românească din Germania și de cea a etnicilor germani din România. Comunitatea românească din Germania, una dintre cele mai mari din afara României, reprezintă un veritabil model de integrare în societatea germană, contribuind la diversitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german. În egală măsură, etnicii germani din România, cu rădăcini adânc implantate în istorie și apreciați pentru contribuția lor la modernitatea României și la viața socială și culturală a comunităților în care trăiesc, aduc o contribuție semnificativă la consolidarea legăturilor dintre statele noastre”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a salutat organizarea, peste doar câteva zile, a celei de-a 23-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

Președintele României a participat, luni, la sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a Unității Germane.

„Sărbătorirea anul acesta a 30 de ani de la reunificarea Germaniei, precum și marcarea, anul trecut, a aceluiași interval de timp de la Căderea Zidului Berlinului reprezintă repere istorice esențiale ale poporului german, dar și ale unei Europe democratice, unite, deschise și puternice”, a spus președintele României, care i-a mulțumit președintelui federal Frank-Walter Steinmeier pentru cuvintele de apreciere la adresa cooperării dintre România și Germania. De asemenea, Iohannis a transmis asigurări că România, ca stat profund atașat idealului de unitate europeană, reprezintă un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel