Preşedintele Iohannis - în vizită oficială în Lituania: „Un loc important în discuţii îl va ocupa asigurarea securităţii Europei”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis începe, joi, o vizită oficială în Lituania unde se va întâlni cu omologul său, Gitanas Nauseda, precum şi cu preşedintele Parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen.

Vineri, în a doua zi a vizitei în Lituania, şeful statului va participa la simpozionul "The Idea of Europe", organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

 

Preşedintele Iohannis va lua parte la un summit dedicat întăririi Flancului estic al NATO



De asemenea, preşedintele Iohannis va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Miercuri, şeful statului a efectuat o vizită oficială în Letonia, unde a avut convorbiri cu preşedintele Egils Levits. Iohannis s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului Edvards Smiltens.

Administraţia Prezidenţială a informat că pe agenda convorbirilor preşedintelui Iohannis cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

 

România va participa la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice din 2023



"Având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuţii îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO şi întărirea Flancului Estic al Alianţei pentru asigurarea securităţii Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile", arăta sursa citată.

Pe agenda discuţiilor se va afla şi securitatea energetică, cu accent pe soluţiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc. Vor mai fi abordate evoluţiile din Republica Moldova şi măsurile de asistenţă în contextul economic dificil pe care statul vecin îl traversează, precum şi cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului Bucureşti 9 şi al Iniţiativei celor Trei Mări, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel