Președintele Erdogan vrea să schimbe numele Turciei. Care e varianta propusă

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o declaraţie în care a anunţat că intenţionează să schimbe numele Turciei în Turkiye. 

"Cuvântul 'Turkiye' reprezintă şi exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”, se arată în declaraţia președintelui Erdogan.

"Turkiye” reprezintă, de fapt, numele ţării tradus în limba turcă, Erdogan dorind acum să transfere această denumire pentru recunoaşterea internaţională: "În contextul întăririi mărcii 'Turkiye', în toate tipurile de activităţi şi corespondenţă, în special în relaţiile oficiale cu alte ţări şi instituţii şi organizaţii internaţionale, termenul 'Turkiye' va fi folosit în locul termenilor precum 'Turcia', 'Turkei', 'Turquie' şi aşa mai departe", notează publicația Greek Reporter citată de Mediafax.

Totuşi, nici Erdogan, nici vreunul dintre reprezentanţii săi nu au indicat când va fi introdusă oficială această schimbare.

"Momentul exact pentru schimbarea numelui este încă în discuţii cu guvernul", a spus un înalt oficial guvernamental. „Dar procesul este în desfăşurare”.

Problemele mai importante ale lui Erdogan

 

Liderul turc se confruntă cu o problemă a inflaţiei, aceasta crescând la 36% la începutul lunii, în timp ce unii experţi spun că s-ar putea îndrepta chiar spre 50%. Cu preţurile la alimente şi băuturi crescând cu aproape 44% anual, situaţia economică a Turciei devine din ce în ce mai instabilă. Datele Institutului de Statistică din Turcia au arătat luni, 17 ianuarie, că numai în luna decembrie preţurile de consum au crescut cu 13,58%, provocând ravagii bugetelor gospodăreşti, oamenii fiind nevoiţi să stea la coadă pentru a-şi cumpăra o pâine.

Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut deoarece Erdogan a ordonat Băncii Centrale a ţării să reducă profund ratele dobânzilor într-un program de a acorda prioritate creditului şi exporturilor în detrimentul forţei monedei şi stabilităţii preţurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel